MASIH ada ruang kepada Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Dr Mohd Khairuddin Aman Razali untuk kembali ke pangkuan PAS sekiranya beliau ingin berbuat demikian.

Memetik laporan FMT, Setiausaha PAS Terengganu, Wan Sukairi Wan Abdullah berkata, parti itu sentiasa terbuka untuk menerima semula mana-mana bekas pemimpin dan ahli parti untuk kembali termasuk Mohd Khairuddin.

Menurut beliau, PAS tidak pernah menutup pintu untuk menerima semula mereka sekiranya yakin dengan perjuangan parti.

“Kita bersedia menerima sesiapa sahaja yang ingin bersama dengan PAS termasuk mereka yang keluar PAS, nak kembali kepada PAS kita sedia terima. Pintu PAS sentiasa terbuka,” katanya kepada FMT ketika ditanya sama ada mereka sedia menerima bekas Setiausaha Majlis Syura Ulama PAS itu kembali dalam parti.

Pada 14 Mac lalu, Khairuddin keluar daripada PAS dan mengisytiharkan dirinya sebagai wakil rakyat bebas beberapa bulan selepas digugurkan sebagai ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat.

Presiden PAS, Tan Sri Abdul Hadi Awang sebelum itu mendakwa pengguguran itu dibuat atas sebab disiplin, namun tidak penjelasan lanjut.

Ditanya sama ada terdapat pemimpin PAS cuba memujuk Mohd Khairuddin, Wan Sukairi berkata, soal itu tidak timbul kerana parti sedar bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi berkenaan mampu membuat pertimbangan dan keputusan terbaik untuk dirinya.

“Isu pujuk memujuk tak timbul sebab beliau bukan orang biasa-biasa tetapi orang hebat dan berpengetahuan serta boleh membuat pertimbangan sendiri,” katanya.

Ketika mengumumkan keputusannya sebelum ini, Khairuddin enggan menyatakan sebabnya berbuat demikian selepas menganggotai parti itu selama 33 tahun.

Khairuddin yang menyertai PAS ketika berusia 16 tahun berkata, beliau tetap “sayangkan” parti itu dan menyokong perjuangannya yang selaras dengan ajaran Islam.

Selain itu, Wan Sukairi menafikan bahawa tindakan itu memberi kesan terhadap parti memandangkan ahli dididik untuk mengikut kepimpinan atau jemaah, bukannya individu.

“Orang PAS dididik sejak dulu, untuk tidak mengikuti individu semata tetapi perlu mengikut kepimpinan, perjuangan, ketua, ikut keputusan parti atau jemaah,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here