Oleh RIZQI ZABIDI

SIASATAN dijalankan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap kes penyelewengan dana bantuan pakej rangsangan ekonomi Kedah yang dikatakan turut terkait dengan seorang Exco kerajaan negeri, kini berada di peringkat takhir.

Menurut Pengarah SPRM Kedah, Datuk Shaharom Nizam Abd. Manap, selepas siasatan selesai dijalankan, pihaknya akan menyerahkan segala fail berkaitan kepada pihak Timbalan Pendakwa Raya untuk tindakan lanjut.

“Kita sudah berada di fasa akhir namun individu berkenaan belum dipanggil memberi keterangan. Mungkin beliau akan dipanggil dalam masa terdekat tetapi masanya belum ditentukan.

“Selepas siasatan selesai, kita akan serahkan kepada timbalan pendakwa raya untuk diputuskan apa tindakan yang sesuai diambil,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar Program ‘Kedah Free Corruption Ride 2022 SPRM Negeri Kedah 2022 di pekarangan Pejabat SPRM di Alor Setar, hari ini.

Dalam program tersebut, seramai 100 peserta terdiri daripada kalangan rakan strategik SPRM berkonvoi selama tiga hari dua malam di lima daerah dalam negeri ini bagi memberi

Sebelum ini, akhbar melaporkan mengenai siasatan dijalankan SPRM berhubung kes tersebut yang dikatakan berlaku pada 2020.

Mengulas lanjut katanya, SPRM boleh mencadangkan kepada pihak timbalan pendakwa raya untuk mengambil beberapa tindakan bergantung kepada hasil siasatan.

“Jika kes itu wujud, kita boleh cadangkan agar pertuduhan dilaksanakan. Jika tidak dan kita dapati ada kelonggaran di sana-sini, kita boleh cadangkan supaya beberapa peraturan berkaitan dikemaskini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here