KRISIS yang berpunca daripada kenaikan harga barangan dan kos sara hidup dijangka bertambah parah sekiranya kerajaan tidak mengambil penyelesaian yang tuntas dan holistik dalam masa terdekat.

Ketua Penerangan PAS, Khairil Nizam Khirudin berkata, isu yang menekan rakyat itu perlu diatasi segera.

“PAS menjunjung tinggi titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah yang menyeru semua pihak untuk mengamalkan demokrasi bermusyawarah untuk mencari penyelesaian dalam apa jua permasalahan,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Sehubungan itu, beliau berkata, PAS ingin mencadangkan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob beberapa langkah yang akan dapat membantu kerajaan menangani krisis tersebut:

  1. Mengadakan perbincangan bersama dengan semua ketua parti politik daripada pihak kerajaan dan juga pembangkang untuk mencari solusi terbaik dalam mengatasi peningkatan kos sara hidup dan kenaikan harga barangan.
  2. Mengkreditkan secara bersasar bantuan tunai bulanan melalui kad pengenalan atau e-dompet kepada golongan B40 dan sebahagian M40 untuk membeli barang keperluan harian dan langkah ini adalah selaras dengan prinsip Islam. Kerajaan perlu memungut dan mengagihkan kekayaan secara adil dan saksama. Pemberian bantuan tunai bulanan secara bersasar ini akan dapat membantu meringankan beban rakyat yang jelas amat terkesan disebabkan oleh krisis kenaikan harga barang dan peningkatan kos sara hidup.
  3. Mengadakan sidang Parlimen khas bagi membincangkan isu ini secara mikro untuk mendapatkan pandangan dan cadangan penyelesaian dari ahli Parlimen yang lebih dekat dengan rakyat di kawasan mereka.

Khairil Nizam menambah, PAS yakin dengan kebijaksanaan dan kerjasama semua pihak, isu ini dapat ditangani dan diselesaikan dengan sebaiknya.

“PAS menyeru semua pemimpin politik untuk bersama menyumbangkan idea dan tenaga dalam usaha membantu kerajaan menyelesaikan krisis kenaikan harga barang dan peningkatan kos sara hidup ini.

“Jadikan kesejahteraan rakyat keutamaan dalam masa sukar ini dan lupakan perbalahan yang merugikan negara,” jelasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here