DESAKAN untuk membubarkan parlimen supaya pilihan raya awal dapat diadakan adalah tindakan terdesak beberapa pemimpin UMNO untuk melepaskan diri masing-masing daripada kes mahkamah yang sedang dihadapi mereka.

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, ini susulan asakan demi asakan beberapa pemimpin yang berkeras mahu Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) walaupun penggal tersebut berbaki lebih setahun lagi.

“Sebab apa Parlimen nak bubar? Sebab kluster mahkamah nak settle (selesaikan) kes dia.

“Ingat kalau dia menang PRU, dia boleh tutup kes. Jadi, rasional bubar itu kita pertikaikan,” katanya kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan ahli partinya di Rawang, Selangor, lewat petang, semalam, lapor Malaysiakini hari ini.

Sebelum ini, beberapa pemimpin-pemimpin UMNO berkata, mereka sedia menunggu untuk pilihan raya diadakan selepas memorandum persefahaman (MOU) kerajaan dan Pakatan Harapan (PH) tamat pada 31 Julai depan.

Antara pemimpin yang terus memberi tekanan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk membubarkan Parlimen adalah Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahidi Hamidi dan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Kedua-dua mereka sedang berdepan kes rasuah dan salah guna kuasa di mahkamah dan sering dilabel sebagai ‘kluster mahkamah’.

Mengulas lanjut, Anwar berkata bahawa PH bersedia untuk menghadapi PRU-15, sekalipun jika parlimen dibubarkan lebih awal.

“Walaubagaimanapun, kalau parlimen bubar kita bersedia.

“Sebab sambutan rakyat sangat baik. Jadi kita bersedia,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here