Oleh RIZQI ZABIDI

SEORANG lelaki berusia 27 tahun direman selama tiga hari bagi membantu siasatan terhadap tularnya rakaman klip video sejak semalam memaparkan dirinya menendang serta membaling batu dipercayai serpihan bata, ke arah kucing jalanan.

Menurut Ketua Polis Daerah Kuala Muda, Asisten Komisioner (ACP) Zaidy Che Hassan, kejadian itu dipercayai berlaku kira-kira pukul pukul 1.09 pagi, Ahad lalu di kaki lima premis rumah kedai dalam daerah ini.

Menurutnya, lelaki tersebut mendakwa dirinya mengalami gangguan emosi kerana tidak bekerja.

“Tangkapan terhadap lelaki itu dibuat kira-kira pukul 1.29 petang semalam di rumah lelaki tersebut di Kampung Pengkalan Bujang dekat Merbok.

“Temu bual bersama ahli keluarga mangsa menyatakan lelaki itu sebelum ini merupakan pencinta haiwan malah turut membela banyak kucing di rumahnya,” katanya.

Menerusi salah satu rakaman yang tular di media sosial, lelaki itu dilihat terlebih dulu mengumpan kucing tersebut dengan makanan, sebelum dia bertindak aneh dengan membaling batu ke arah haiwan itu hingga menyebabkan kucing berkenaan seakan menggelupur menahan sakit.

Tangkap layar rakaman CCTV menunjukkan seorang lelaki membaling batu terhadap seekor kucing yang sedang makan hingga menimbulkan kemarahan orang ramai.

Dalam rakaman kedua, dia dilihat meletakkan seekor kucing lain berdekatan kereta dipandunya sebelum tiba-tiba menendang haiwan tersebut menuju ke badan kenderaan tersebut.

Zaidy menambah, kedua-dua kucing tersebut diselamatkan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Kedah dan telah diberikan rawatan.

“Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda sedang menyiasat kes tersebut di bawah Seksyen 428 Kanun Keseksaan iaitu melakukan khianat terhadap haiwan yang memperuntukan hukuman maksimum tiga tahun penjara atau denda atau kedua-duanya sekali.

“Dalam masa sama Jabatan Perkhidmatan Veterinar turut menyiasat kes ini di bawah Seksyen 29(1)(e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 yang memperuntukan hukuman tiga tahun penjara atau denda tidak kurang RM20,000 dan tidak lebih RM100,000 atau kedua-duanya sekali” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here