SEORANG pemandu lori sampah dijatuhi hukuman penjara lima tahun dan satu sebatan di Mahkamah Sesyen kota Bharu hari ini atas pertuduhan merogol kekasihnya yang juga orang kurang upaya (OKU) masalah pembelajaran, 2 Jun lalu.

Tertuduh, Shahrul Azwan Mohd. Shahiran, 27, mengaku bersalah terhadap pertuduhan yang dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Mohd Zul Zakiqudin Zulkifli

Memetik laporan Harian Metro, mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa merogol remaja perempuan berusia 15 tahun tiga bulan ketika kejadian, di sebuah rumah di Bunut Payong, Kota Bharu pada pukul 2 pagi, 2 Jun 2022.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 376 (1) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan juga sebat.

Berdasarkan fakta kes, kejadian itu disedari ibu mangsa berusia 40 tahun pada 7.10 petang, 11 Jun lalu, selepas mendapati anak perempuannya tidak balik selepas keluar rumah sebelum dihantar pulang seorang wanita tidak dikenali.

Remaja itu memaklumkan kepada ibunya dia ditinggalkan di sebuah lorong di Paya Senang, Kota Bharu.

Mangsa kemudian dibawa ke hospital untuk pemeriksaan dan hasil siasatan mendapati dia melakukan hubungan seks dengan tertuduh.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Abu Arsalna Zainal Abidin, manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Tertuduh memohon mahkamah memberi hukuman ringan kepadanya, mahkamah kemudian menjatuhkan hukuman penjara lima tahun dan satu sebatan kepada tertuduh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here