PARTI Gerakan Rakyat Malaysia (Gerakan) menggesa Kementerian Kesihatan (KKM) mencari langkah lebih sesuai bagi menangani isu kekurangan bekalan ubat seperti ubat batuk, selesema, ubat tahan sakit, ubat anti radang dan sebagainya yang kini didakwa kehabisan stok di pasaran.

Timbalan Presidennya, Oh Tong Keong berkata, isu kekurangan bekalan ubat bukan sekadar dihadapi fasiliti kesihatan swasta, malah hospital kerajaan, farmasi, klinik dan fasiliti kesihatan lain turut berdepan masalah tersebut.

Menurut beliau, kekurangan bahan mentah merupakan antara sebab utama yang menyebabkan isu kekurangan bekalan ubat berlaku di negara ini.

”Ini telah menyebabkan pengilang farmasi tempatan tidak dapat membekalkan ubat-ubatan mereka mengikut jadual.

”Dengan itu, kerajaan disarankan memberi pertimbangan untuk mengimport bahan mentah atau ubat alternatif dari negara yang berbeza bagi menangani isu kekurangan ubat,” katanya.

Dalam pada itu, turut mempersoal keberkesanan cadangan KKM untuk membenarkan fasiliti kesihatan swasta memohon pinjaman bekalan ubat-ubatan dari fasiliti kesihatan swasta lain atau fasiliti kesihatan kerajaan susulan masalah kekurangan bekalan ubat yang berlaku kerana pendekatan itu bukan langkah berkesan secara jangka panjang.

“Kerajaan perlu mengambil berat tentang isu itu kerana ia membabitkan keselamatan rakyat dan harus diselesaikan secepat mungkin,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here