Oleh RAHIMI MOHAMAD

PARTI Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Parit Sulong mendesak Perdana Menteri memenuhi janjinya kepada kepimpinan Perikatan Nasional (PN) bahawa tarikh Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan dirunding bersama-sama.

Ketua Bahagiannya, Datuk Ariss Samsudin berkata, tarikh bersesuaian mesti dibincang sesama mereka dan bukan mengikut desakan pihak-pihak tertentu dalam Barisan Nasional (BN) dan UMNO.

Katanya, perkara itu perlu dipatuhi agar tidak berulang lagi apa yang telah berlaku dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor di mana PN telah dikhianati oleh BN.

“BN dan PN telah keluarkan kenyataan bahawa tarikh PRU-15 mesti dirundingkan bersama. Selain itu, kuasa menentukan PRU adalah kuasa Yang di-Pertuan Agong atas nasihat kerajaan, bukannya kuasa segelintir pemimpin UMNO atau BN.

“Maka saya harap kepimpinan PN dan Bersatu mengingatkan kerajaan Ismail Sabri akan ikrar dan janjinya mengenai PRU-15 kepada PN dan Bersatu baru- baru ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Ariss turut mempersoalkan sama ada desakan agar PRU-15 disegerakan itu disebabkan segelintir pemimpin UMNO takut dengan apa yang mungkin terjadi terhadap nasib mereka yang kini berhadapan kes mahkamah.

“Adakah ini sebab yang sebenarnya? Saya minta pihak-pihak ini jangan kelirukan rakyat dengan desakan PRU-15 perlu segera diadakan kononnya atas sebab-sebab yang sedang mereka gembar-gemburkan hari ini.

“Sebenarnya, mereka desak PRU-15 segera kerana takut akan apa yang mungkin menimpa diri sebelum pilihan raya itu. Jangan heret rakyat bagaikan lembu cucuk hidung. Jangan gunakan alasan rakyat akar umbi untuk selamatkan tengkuk individu tertentu dalam UMNO dan BN,” katanya.

Bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semerah itu turut berkata, Bersatu bukan berjuang untuk menipu rakyat sebaliknya menegakkan hak untuk rakyat Peribumi, Melayu dan Islam, serta seluruh rakyat Malaysia yang berbilang kaum.

“Terbaru ada kenyataan bahawa pembangkang membantah PRU-15 segera diadakan kerana kononnya mahu membeli masa untuk mendapatkan ruang mencukupi membohongi rakyat dalam PRU-15.

“Untuk pengetahuan pemimpin UMNO dan BN berkenaan, Bersatu dan PN bukannya pembangkang di peringkat kerajaan Pusat dan hakikat perjuangan Bersatu adalah penuh integritri dan berhemah tinggi.

“Kita akan terus berjuang untuk hapuskan rasuah dan salah guna kuasa di Malaysia demi rakyat dan negara. Hakikat perjuangan ini sama dengan matlamat perjuangan PN,” katanya.

Sementara itu, Bersatu Parit Sulong menolak kerjasama parti itu dengan DAP walaupun mereka akur apa jua keputusan PN dan Bersatu pusat khususnya pembentukan ‘khemah besar’ bagi menewaskan BN.

“Apa jua keputusan muktamadnya, Bersatu Parit Sulong berharap tidak akan diulangi lagi keputusan untuk bekerjasama dengan DAP. Kami serik bekerjasama dengan DAP dalam PRU14. Semoga kerjasama seperti ini tidak akan berlaku lagi dalam PRU15 kelak,” tegasnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here