MAHKAMAH Majistret Ampang hari ini menjatuhkan hukuman denda RM1,000 dan penjara tiga bulan terhadap setiap seorang daripada 10 keldai akaun selepas mereka mengaku bersalah atas pertuduhan gagal memberi penjelasan berhubung perolehan wang dalam akaun bank membabitkan jumlah RM3.14 juta.

Pertuduhan terhadap lelaki berusia antara 29 hingga 51 tahun itu membabitkan pemandu lori, kontraktor, nelayan, pengawal keselamatan dan peniaga dibacakan di hadapan Majistret Normaizan Rahim, lapor Harian Metro.

Tertuduh terdiri daripada Mohamad Saifuddin Ismail, Mohammad Anas Kamarudin, Muhammad Ariff Ahmad Tajuddin, Muhamad Helmi Ahmad, Mohd. Syukur Maula Muhamad Desa, Mohd. Hafiz Kamis, Muhammad Ikhwan Iswandy Ramli, Mohd. Nizam Mat Jasat, Khairul Mizan Mohamad Johari dan S. Vikneswaran.

Mengikut kertas pertuduhan, semua lelaki itu tidak dapat memberikan penjelasan yang memuaskan bagaimana memperoleh sejumlah wang milik guru swasta berusia 31 tahun berjumlah antara RM40,000 hingga RM2.3 juta di dua bank di Ampang, antara 20 Februari hingga 4 April lalu.

Oleh demikian, mereka melakukan kesalahan mengikut Seksyen 29 (1) Akta Kesalahan Kecil 1955 (Akta 336) dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan denda tidak melebihi RM1,000 atau dipenjara maksimum setahun atau kedua-duanya sekali.

Mengikut fakta kes pula, guru itu menerima panggilan daripada seorang lelaki memperkenalkan diri kononnya sebagai ketua pegawai operasi dari Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN), Februari lalu.

Lelaki itu menyatakan guru berkenaan mempunyai tunggakan cukai selama 15 bulan berjumlah RM17,600.76 atas syarikat yang didaftarkan atas nama mangsa.

Guru itu kemudian diminta membuka akaun bank baharu sebelum maklumat perbankan diserahkan kepada lelaki berkenaan.

Terdahulu, peguam Yayasan Bantuan Guaman Kebangsaan (YBGK) yang mewakili semua tertuduh itu, Mohd. Faiz Fahmy Abdul Razak memohon hukuman denda seringan-ringannya tanpa dipenjara selepas anak guam mengaku bersalah yang secara tidak langsung menjimatkan masa mahkamah.

“Hukuman juga perlu mengambil kira pendapatan dan tanggungan di bawah mereka.

“Dalam kes ini, anak guam adalah mangsa dan tidak sedar akaun bank digunakan pihak ketiga. Mereka tidak memperoleh apa-apa manfaat atas kerugian yang ditanggung pengadu,” katanya.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya, Annur Athirah Amran memohon hukuman dikenakan terhadap semua tertuduh dengan mengambil kira faktor kepentingan awam dan pengajaran.

“Selaku pemegang akaun, tertuduh perlu mengambil tahu transaksi yang berlaku dalam bank sendiri lebih-lebih lagi jika ia membabitkan jumlah yang besar.

“Mahkamah juga perlu mengambil kira kekerapan kes yang mana hampir setiap hari kes ini dituduh di mahkamah, selain kerugian yang ditanggung oleh mangsa,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here