MASYARAKAT Islam di negara ini perlu berpegang dengan prinsip dan ajaran agama itu yang melarang penganutnya daripada menghina dan menabur kebencian terhadap agama lain.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad berkata berikutan itu, umat Islam tidak perlu memberi sebarang reaksi terhadap perbuatan individu atau pihak yang cuba menghina agama itu.

“Kerana kita (umat Islam) lebih kepada soal (bertindak) dalam bentuk intelektual, wacana, muzakarah dan sebagainya. Tidak elok kalau kita bersikap demikian (menghina agama lain).

“Ia tidak sepatutnya berlaku pada mana-mana agama sekali pun,” katanya selepas menghadiri Majlis Pelancaran Buku Terbitan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) 2022 sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2022 di Kuala Lumpur, hari ini.

Idris merasmikan Majlis Pelancaran Buku Terbitan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim) 2022 sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2022 di Kuala Lumpur, hari ini.

Idris berkata demikian bagi mengulas isu baru-baru ini mengenai dua jurucakap Parti Bharatiya Janata (BJP) yang mentadbir India telah mengeluarkan kenyataan menghina Nabi Muhammad SAW dan isteri baginda Saidatina Aisyah RA.

Perkara itu telah membangkitkan kemarahan umat Islam di seluruh negara, terutama di Asia Barat, yang mengutuk tindakan itu sehingga terdapat pusat beli-belah yang memunggah keluar produk India dari rak jualan.

Ditanya sama ada Malaysia akan mengikut jejak langkah negara lain yang memboikot produk keluaran dari India, Idris berkata perkara itu akan dibincangkan kemudian.

Mengenai kejadian amalan khurafat yang tular di media sosial baru-baru ini, Idris meminta pihak berkuasa tempatan untuk menyiasat dan mengambil tindakan mengenai perkara itu memandangkan sebarang perkara melibatkan agama adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

Katanya perkara yang jelas bertentangan dengan agama Islam tidak sepatutnya terjadi kerana ia boleh menimbulkan kekeliruan dan kecelaruan terhadap umatnya.

“Kita tidak mahu budaya lama terjadi lagi. Kita telah berjaya hapuskan, contohnya amalan ‘mandi Safar’ dan ‘semah laut’, hasil daripada penerangan ulama kita, takkan kita mahu hidupkan balik perkara itu?” katanya.

Mengenai program buku Yadim sebanyak lima buku baharu terbitan yayasan itu dilancarkan hari ini iaitu ‘Atlas Sirah Al-Nabawiyyah Perjalanan Hidup Nabi Muhammad SAW’, ‘Melodi Iman Dalam Solat Lima Waktu’, ‘Fiqh Keluarga Syurgawi’, ‘Menelusuri 1,000 Tahun Fiqh Syafii Alam Melayu’ dan ‘Komik YADIM: Sahabah MISI Q3’. – Bernama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here