KUMPULAN pertama jemah haji Malaysia seramai 295 orang  tiba dengan pesawat Saudia Airlines di Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammad Abdulaziz di Madinah pada 4.55 petang (waktu Arab Saudi) malam tadi.

Pelbagai program ibadat dan ziarah telah diatur TH selama enam hari lima malam untuk para jemaah haji Malaysia sepanjang berada di Madinah sebelum meneruskan perjalanan ke Makkah bagi melaksanakan ibadat umrah pada 10 Jun.

Sementara itu, BERNAMA melaporkan dalam kerancakan melakukan pelbagai persiapan menyambut kumpulan pertama jemaah haji Malaysia yang akan tiba di sini, kira-kira 100 petugas Lembaga Tabung Haji (TH) tetap mengambil peluang melakukan solat hajat secara berjemaah.

Malam kelmarin, mereka turut mengadakan bacaan yasin dan tahlil serta memanjatkan doa agar operasi pengurusan berlangsung dengan teratur.

Majlis tersebut diadakan di surau Ibu Pejabat TH di bangunan Roha Madinah selepas waktu maghrib, dipimpin oleh Pembimbing Ibadat Haji Tanah Suci Ustaz Mohd Hishammuddin Mansor.

Sementara itu, Pengarah Operasi Madinah Mohamed Heikal Mohamed Yusuff berharap urusan operasi haji musim 1443H/2022M berjalan lancar dan semua jemaah serta petugas diberi kesihatan yang baik sepanjang berada di Tanah Suci.

“Dalam masa yang sama, majlis ini juga adalah satu ruang untuk para petugas haji baharu dan lama menjalin ukhwah dalam usaha kita membina satu pasukan bagi menyantuni dhufurrahman (tetamu Allah),” katanya.

*Ikuti laporan ibadah haji 1443 oleh Lembaga Tabung Haji melalui media sosial Facebook, Twitter,Instagram dan Tik Tok.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here