KEGHAIRAHAN dan keterujaan beberapa pemimpin kanan UMNO yang mendesak supaya Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) ketika rakyat dan negara sedang berhadapan dengan cabaran ekonomi termasuk kenaikan harga barang amat memualkan.

Apa yang berlaku ketika Konvensyen Barisan Nasional (BN) baru-baru ini jelas membuktikan kelompok tersebut yang sebelum ini begitu hebat bercakap soal kestabilan politik, hakikatnya tidak pernah padam mahu melaksanakan agenda politik mereka.

Sebelum ini, mereka juga begitu gah bercakap soal prerogatif Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk  melantik anggota Kabinet apabila Bersatu mahu mengisi kekosongan bagi jawatan Menteri Perladangan dan Komoditi selepas Datuk Zuraida Kamaruddin meletak jawatan.

Tetapi anehnya kenapakah dalam soal penetapan tarikh pilihan raya, mereka tidak mahu menghormati kuasa Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri? Kenapakah mahu memberi tekanan kepada beliau sehingga sanggup meminta hadirin pada konvensyen itu bangun jika mereka mahu PRU diadakan secepat mungkin?

Tidak cukupkah lagi semasa Perhimpunan Agung UMNO dahulu pemimpin yang sama juga berkata, ‘’jadi hendak tunggu apa lagi bubarlah Parlimen’’?

Dalam usaha mereka untuk memastikan PRU diadakan mengikut tempoh yang dimahukan, mereka terus menggunakan ‘modal lapuk, hujah basi’ apabila bercakap soal kerajaan yang ada sekarang tidak stabil.

Ada yang berhujah dengan berkata, ‘’biarpun ketika ini UMNO dan BN menerajui kerajaan Persekutuan, namun usaha untuk membuat polisi dan dasar yang bersesuaian sukar dilakukan dalam keadaan ‘terhad’ dan ‘tangan terikat’.’’

Sama ada stabil atau tidak, terhad atau tidak, tangan terikat atau tidak, ia bergantung kepada pemimpin-pemimpin UMNO di luar kerajaan. Kelompok ini sepatutnya tidak banyak membuat kenyataan yang boleh mengganggu tumpuan Ismail Sabri menguruskan negara dalam sebuah kerajaan yang dibentuk atas kesepakatan bersama.

Cukuplah sekali rakyat menyaksikan bagaimana gerakan pemimpin tertentu dalam UMNO sehingga berjaya menyingkirkan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri dan paling malang ia dilakukan ketika negara sedang berhadapan dengan pandemik Covid-19.

Apa lagi pemimpin-pemimpin tersebut mahukan memandangkan ketika ini Perdana Menteri adalah daripada UMNO. Mereka sepatutnya tidak mengganggu perjalanan kerajaan dengan mendesak PRU diadakan secepat mungkin…tidak kiralah apapun agenda di sebalik desakan tersebut.

Rakyat sekarang tengah susah akibat kenaikan harga barang manakala ringgit pula belum stabil, pada masa sama inflasi pula tengah meningkat, adakah pemimpin-pemimpin yang mahu pilihan raya itu tidak memikirkan soal ini?

Sebab itulah Ismail Sabri cuba ‘menenangkan keadaan’ apabila meminta BN bersedia untuk berhadapan dengan pilihan raya pada bila-bila masa di konvesyen itu tetapi sudah memberi bayangan ketika di Jepun bahawa sekarang bukan masa sesuai memandangkan kenaikan harga barang makanan dan kos sara hidup.

Menerusi wawancara khas bersama Nikkei Asia di Tokyo baru-baru ini, Ahli Parlimen Bera itu dilaporkan berkata, beliau masih menunggu waktu sesuai untuk membubarkan Parlimen.

Oleh itu hormatilah pendirian Perdana Menteri, kenapa perlu ‘menggelupur’ seperti ‘ikan keli disimbah garam’ semata-mata mahukan PRU segera? Begitulah juga dengan hujah melambatkan PRU boleh mendatangkan bahaya kepada BN.

Kenapa perlu takut? Kalaulah BN sudah kata rakyat kini telah kembali menyokong parti itu, buat pilihan raya bila-bila pun tidak akan ada masalah tetapi masalahnya sesetengah pemimpin BN mahu pilihan raya sebab mereka mencongak parti-parti pembangkang tengah lemah dengan menjadikan pilihan raya negeri Melaka dan Johor sebagai ukuran.

Pada masa sama, dalam kalangan pemimpin kanan UMNO boleh dianggap ‘sudah menyampah’ melihat ahli-ahli Parlimen Bersatu dalam kerajaan, justeru mereka tidak sabar lagi mahu menyingkirkan Bersatu…itu sahaja.

Tetapi walaupun Ismail Sabri adalah Naib Presiden UMNO namun beliau adalah Perdana Menteri yang disokong oleh parti-parti lain. Dan setakat ini parti-parti tersebut tidak mengganggu beliau melaksanakan tugasnya apatah lagi mengugut mahu menarik sokongan seperti dilakukan oleh segelintir ahli Parlimen UMNO ke atas Muhyiddin dahulu.

Sepatutnya daripada mendesak Perdana Menteri mengadakan pilihan raya, lebih baik tunjuklah keberanian dengan mengadakan pemilihan dalam parti. Usah bersusah payah mahu mengubah Perlembagaan bagi menangguh pemilihan UMNO.

Kalaulah begitu yakin bahawa ahli-ahli UMNO mempunyai solidariti yang kukuh, tak perlu bimbang soal perpecahan, buatlah pemilihan parti tetapi sebenarnya bukan soal perpecahan yang dibimbangi oleh pemimpin-pemimpin tertentu dalam UMNO sebaliknya lebih kepada kebimbangan tewas dalam pemilihan bagi jawatan tertinggi.

Dengan kedudukan Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri, beliau ada kelebihan untuk menerajui UMNO dan BN, malah sebagai calon Perdana Menteri, beliau yang sepatutnya menentukan siapa calon PRU bagi parti berkenaan.

Namun selagi Ismail Sabri hanya menjadi Naib Presiden UMNO dan Perdana Menteri, beliau tiada kuasa penuh menentukan calon.

Atas sebab itulah, Ismail Sabri perlu berhati-hati dalam percaturan politik dalam UMNO, kalaulah orang lain ada kuasa menentukan calon dan menandatangani watikah calon, Ismail Sabri hanya ada satu kuasa sahaja iaitu membubarkan Parlimen.

Selagi beliau bertegas dengan pendirian untuk menyelesaikan dahulu masalah rakyat dan negara sebelum memikirkan bila PRU-15 dan tidak tunduk dengan tekanan parti, beliau masih ‘digeruni’ tetapi kalau beliau membubarkan Parlimen sebelum masanya, percayalah calon PM sekadar ‘janji manismu’.

Ismail Sabri perlu menumpukan perhatian urus masalah rakyat dan negara, PRU boleh diadakan bila tiba masanya, lagipun  tempohnya tamat tahun depan, jadi tidak perlu melayan kerenah politik’ sesetengah pemimpin UMNO yang kita faham mereka pun ‘ada masalah’ sendiri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here