SEPERTI yang sudah dijangka, Rafizi Ramli tidak berdepan masalah besar untuk menumpaskan Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail dalam persaingan merebut jawatan Timbalan Presiden PKR.

Secara tidak rasmi, bekas Ahli Parlimen Pandan itu mendahului jauh di hadapan dengan kelebihan hampir 20,000 undi.

Malah, Saifuddin sendiri telah mengangkat ‘bendera putih’ dan mengucapkan tahniah kepada Rafizi atas kemenangannya itu.

Setelah melepasi halangan pertama dalam usaha menempatkan semula dirinya dalam arus perdana politik tanah air, kini Rafizi berdepan ujian yang lebih getir.

Mampukah beliau memulihkan semula prestasi PKR yang jatuh merudum sejak Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali menjadi Presidennya?

Golongan muda dalam PKR mungkin sedar bahawa ketaksuban Anwar untuk menjadi Perdana Menteri kini menjadi liabiliti yang menyukarkan parti itu untuk bergerak jauh ke hadapan.

Jika dahulu, Anwar dijulang dan disanjung sebagai ikon reformasi namun kini, beliau sering dijadikan bahan ‘troll’ oleh para netizen.

Lebih-lebih lagi selepas episod memalukan di mana Tun Dr Mahathir Mohamad lebih rela membubarkan Kabinet daripada menyerahkan terus jawatan Perdana Menteri kepada Anwar yang pernah menjadi seteru nombor satunya.

PKR di bawah kepimpinan Anwar juga kalah teruk pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor dan Melaka dan antara faktor yang menyumbang kepada prestasi buruk itu adalah berkaitan dengan strategi yang digunakannya.

Pada PRN Melaka, PKR mengutip Datuk Seri Idris Haron yang ditendang dari UMNO manakala pada PRN Johor pula, parti itu memilih untuk bertanding menggunakan logonya sendiri.

Masalah yang paling besar dalam PKR adalah tiada siapa yang berani menegur atau membantah keputusan yang dibuat Anwar walaupun ia merugikan parti.

Sebagai tokoh yang dikenali sebagai ‘raja formula’, Rafizi yang pernah menjadi Pengarah Strategi PKR pasti mempunyai idea segar dan baharu untuk memastikan parti yang berusia hampir 24 tahun itu kekal relevan sebagai kuasa pembangkang yang disegani.

Namun, Rafizi dan pemimpin-pemimpin muda PKR yang seangkatan dengannya terpaksa menelan hakikat yang pahit iaitu mereka terpaksa tunduk terhadap segala perintah Anwar.

Selagi Rafizi tidak berani menongkah arus dalam partinya sendiri, rakyat tidak akan memberi kepercayaan kepada PKR yang didominasi oleh Anwar.

Sifirnya mudah. Kalau PKR sendiri gagal melakukan reformasi dalam parti, tak usah haraplah pembaharuan akan berlaku di negara ini sekiranya mereka berkuasa.

Terpulanglah kepada Rafizi sama ada beliau ingin menyelamatkan PKR atau sekadar berpuas hati menjadi orang nombor dua yang hanya mampu berkata ‘yes’ terhadap setiap perintah bosnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here