Oleh RAHIMI MOHAMAD

SEORANG lelaki berdepan hukuman penjara tiga bulan jika gagal membayar denda RM2,500 setelah dia mengaku bersalah melakukan perbuatan khianat membuang patung hiasan milik individu lain dalam kejadian lebih seminggu lalu.

Tertuduh, Gabriele Jungkak Anak Steward, 23, yang bekerja sebagai pembantu kedai makan dijatuhkan hukuman itu setelah pertuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Majistret Sharifah Maleeha Syed Hussin di Mahkamah Majistret Kulai, hari ini.

Mengikut pertuduhan, dia didakwa melakukan khianat dengan mengambil patung hiasan pancutan air milik seorang lelaki berusia 33 tahun yang bersambung dengan paip kecil sehingga tercabut dan rosak sebelum membuangnya ke dalam tong sampah, menyebabkan kerugian bernilai RM25.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di hadapan sebuah rumah di Taman Scientex, Senai, kira-kira pukul 9 pagi, 15 Mei lalu.

Ekoran itu, dia didakwa mengikut Seksyen 427 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara tidak kurang setahun dan tidak lebih lima tahun dengan denda atau kedua-duanya.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Edelynn Wong manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Ketika proses rayuan, Gabriele Jungkak berkata, dia membuang patung berkenaan kerana telah mengganggunya ketika melalui kawasan berkenaan selain turut mengaku pernah membuang dan membakar patung-patung hiasan lain di tempat lain.

Sebelum hukuman dijatuhkan, Sharifah Maleeha menasihati pemuda itu untuk belajar hidup bermasyarakat dan menghormati barangan milik individu lain.

Pada 19 Mei lalu, polis mencari suspek yang membuang patung sembahyang agama Hindu ke dalam tong sampah dalam kejadian yang tular melalui rakaman video berdurasi 42 saat di Facebook.

Polis turut menerima laporan daripada seorang lelaki berkenaan rakaman kejadian terbabit pada pukul 4.30 petang, hari kejadian.

Selain itu, pengadu mengesahkan patung sembahyang Dewa Ganesh itu diletakkan di luar halaman rumah untuk tujuan hiasan dan bukannya untuk tujuan sembahyang.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here