KEMENTERIAN Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Perak merampas pakaian dan beg tiruan jenama terkenal bernilai RM34,430 selepas menyerbu sebuah rumah di Taman Cempaka, Ipoh, semalam.

Pengarah KPDNHEP Perak, Saifullizan Kamarul Zaman berkata, sebuan itu dilakukan selepas risikan mendapati rumah teres satu tingkat itu disyaki dijadikan stor penyimpanan dan membungkus barang tiruan.

Katanya, pasukan pemeriksaan bertindak menyita 1,147 helai pakaian iaitu seluar dan beg berjenama terkenal pelbagai saiz dan warna.

“Kesemua barang yang disita tersebut disimpan di stor ekshibit KPDNHEP Perak untuk siasatan lanjut.

“Seorang lelaki berusia lingkungan 50-an yang mengaku sebagai penilik premis telah ditahan untuk siasatan lanjut.

“Lelaki terbabit ditahan sementara untuk membantu siasatan dan dilepaskan dengan jaminan polis,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini, lapor Sinar Harian.

Menurutnya, seorang lelaki berusia lingkungan 50-an yang mengaku sebagai penilik premis telah ditahan untuk siasatan lanjut.

“Lelaki terbabit ditahan sementara untuk membantu siasatan dan dilepaskan dengan jaminan polis.

“Siasatan dijalankan di bawah Seksyen 102 (1) (c) Akta Cap Dagangan 2019 kerana mempunyai dalam milikan, jagaan atau kawalannya bagi maksud perdagangan atau pengilangan apa-apa barang yang suatu cap dagangan berdaftar dipakaikan dengan salah,” katanya.

Saifullizan berkata, KPDNHEP memandang serius dalam melindungi hak-hak pemilik cap dagang.

“Operasi dijalankan melalui pemantauan dan risikan berterusan ke atas premis yang menjual barangan berjenama.

“Ia bagi membanteras penjualan barang-barang tiruan seterusnya dapat meningkatkan keyakinan pelabur asing terutamanya di negeri ini,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here