KEGAGALAN parti-parti yang tidak sehaluan dengan Barisan Nasional (BN) untuk duduk bersama dan berbincang bagi mengelakkan pertembungan banyak penjuru pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) akan mengundang padah kepada rakyat dan negara.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN), Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, jika situasi itu berlaku, golongan kleptokrat dan kluster mahkamah akan kembali berkuasa.

Beliau yang juga Presiden Bersatu menambah, langkah tersebut merupakan salah satu strategi penting untuk menghadapi PRU-15 dan seterusnya mengembalikan negara di atas landasan yang betul.

“Persoalannya bersediakah kita nak duduk? Apakah asas yang mereka nak bincang, nak runding dan bilakah dapat diputuskan perkara itu supaya naratif yang kita nak buat difahami oleh semua.

“Kalau tak faham nanti orang kata ini apa pasal buat macam ni? Kenapa dia lawan dia?

“Pada saya setakat ini belum ada pertemuan rasmi atau perbincangan yang nak dibuat.

“Saya fikir ada wajar juga usaha ini dapat diberi perhatian oleh semua pimpinan parti-parti terlibat,” katanya kepada pemberita pada majlis rumah terbuka Aidilfitri Parlimen Pagoh di Pagoh, hari ini.

Muhyiddin mengulas tentang perkembangan rundingan antara PN dan parti-parti lain termasuk PH sebagai persediaan menentang BN pada PRU-15.

Beliau turut mengesahkan bahawa masih belum ada inisiatif rasmi berhubung perkara itu dan setakat ini, mereka masih ‘meninjau kemungkinan-kemungkinan’.

“Tetapi itu belum sampai ke satu tahap yang dikatakan sudah selesai atau mendapat keputusan,” jelasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Ahli Parlimen Pagoh itu senada dengan saranan PAS agar pembahagian kerusi antara parti-parti komponen PN diselesaikan segera.

Beliau berpandangan, langkah itu membolehkan jentera dan pimpinan parti-parti dalam PN membuat persiapan awal memandangkan mereka sudah tahu siapa yang akan bertanding.

“Jadi kalau kita boleh selesaikan awal masalah itu boleh kita atasi supaya tidak mengganggu usaha kita untuk memenangi PRU-15,” ujarnya.

Muhyiddin bimbang masalah akan berlaku sekiranya calon diumumkan pada saat-saat terakhir sehingga menyebabkan isu-isu berbangkit tidak dapat diselesaikan.

“Ia akan membawa kesan kepada keputusan pengundi yang keluar sama ada menang atau kalah.

“Bagi saya, elok runding sekarang. Bila pilihan raya tak tahu lagi,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here