Oleh WARTAWAN WARTA RAKYAT

SIASATAN berhubung tindakan dua anggota polis trafik mengiringi kenderaan yang didakwa dipandu oleh seorang anak Ahli Parlimen di Jalan Bukit Gambir, Pulau Pinang baru-baru ini telah lengkap sepenuhnya.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain berkata, kertas siasatan itu juga sudah diserahkan kepada pejabat Timbalan Pendakwa Raya (TPR) untuk tindakan lanjut.

“Pegawai penyiasat telah mengambil keterangan pemandu kenderaan tersebut pada 9 Mei lalu dan kertas siasatan juga telah dirujuk kepada TPR untuk tindakan lanjut,” katanya kepada pemberita hari ini.

Sebelum ini, satu klip video yang menunjukkan dua anggota polis trafik mengiringi kenderaan yang didakwa dipandu oleh seorang anak Ahli Parlimen tular di dalam media sosial Facebook.

Video itu mendapat kecaman netizen yang tidak berpuas hati dengan individu berkenaan yang didakwa menggunakan khidmat anggota polis trafik bagi meredah kesesakan di Pulau Pinang.

Siasatan dalaman polis kemudiannya mendapati tiada arahan rasmi atau tidak rasmi daripada mana-mana pegawai kanan, Ibu Pejabat atau Kontinjen Pulau Pinang untuk tugasan itu dilaksanakan.

Susulan itu, dua anggota polis trafik terlibat telah ditukarkan ke bahagian pentadbiran sehingga siasatan tatatertib berkaitan kes itu selesai.

Kes itu turut disiasat menurut Seksyen 230 Akta Komunikasi dan  Multimedia (AKM) 1998 kerana ia melibatkan kesalahan menggunakan media sosial.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here