Oleh WARTAWAN WARTA RAKYAT

AGENSI Penguatkuasan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) Pulau Pinang menahan sebuah bot nelayan tempatan kelas C di kedudukan 4.6 batu nautika barat Kuala Sungai Pinang, Pulau Pinang malam tadi dipercayai sedang menunda pukat di kawasan larangan.

Pengarah Maritim Malaysia Pulau Pinang, Kepten Maritim Abd. Razak Mohamed berkata, bot ronda Maritim Malaysia berjaya mengesan sebuah bot nelayan yang bergerak dalam keadaan gelap disyaki sedang menjalankan operasi menangkap ikan menggunakan pukat tunda kira-kira pukul 10.55 malam.

Menurut beliau, hasil pemeriksaan mendapati bot nelayan yang berpangkalan di Batu Maung itu dikendalikan tekong warga tempatan berusia 51 tahun bersama tiga kru warga Indonesia berumur antara 44 hingga 55 tahun.

Jelasnya, bot terbabit disyaki melakukan kesalahan di bawah Seksyen 8(b) Akta Perikanan 1985 kerana melanggar syarat lesen iaitu melakukan aktiviti menangkap ikan di kawasan yang tidak dibenarkan.

“Bot berkenaan bersama tekong dan tiga kru yang mempunyai permaustatin tetap kemudiannya dibawa ke Jeti Polis Marin Batu Uban dan diserahkan kepada pegawai penyiasat untuk tindakan lanjut.

“Kita turut menyita semua peralatan dan hasil tangkapan ikan campur dengan anggaran 100 kilogram,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Tegas beliau, Maritim Malaysia tidak akan berkompromi terhadap mana-mana pihak yang sengaja melanggar undang-undang persekutuan di Zon Maritim Malaysia demi kedaulatan dan kesejahteraan perairan negara.

Sehubungan itu, beliau menyeru orang awam supaya melaporkan sebarang penemuan dan kejadian jenayah, kecemasan atau kemalangan di laut di talian kecemasan 24 jam MERS 999 atau Pusat Operasi Maritim Pulau Pinang di talian 04-2626146.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here