Oleh RAHIMI MOHAMAD

SULTAN Johor, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar bertitah, sebab-sebab keputusan kerajaan terdahulu di bawah Pakatan Harapan (PH) tidak meneruskan semakan semula kes Pulau Batu Puteh, Batuan Tengah dan Tubir Selatan perlu dijadikan pengetahuan umum.

Baginda menegaskan perkara itu kepada Pasukan Petugas Khas yang ditubuhkan kerajaan Persekutuan bagi menyemak isu-isu dan tindakan perundangan berhubung kes berkenaan.

“Ini adalah soal kedaulatan negeri Johor. Rakyat Johor berhak untuk mengetahui mengapa kerajaan PH mengambil keputusan sedemikian,” titah baginda, hari ini.

Terdahulu, Sultan Ibrahim berkenan untuk menerima laporan daripada Pasukan Petugas Khas serta taklimat yang disampaikan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar bersama Pengerusi Pasukan Petugas Khas, Tan Sri Mohamed Apandi Ali di Istana Polo, Johor Bahru.

Yang turut berangkat, Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Pada 29 Oktober tahun lalu, Kabinet bersetuju membentuk pasukan berkenaan ekoran keputusan kerajaan ketika pentadbiran PH di bawah Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad untuk tidak meneruskan permohonan semakan semula kes Pulau Batu Puteh di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) pada 2018.

Ketika itu, Sultan Ibrahim bertitah bahawa keputusan sedemikian seolah-olah mengaku kalah sebelum memasuki gelanggang di mahkamah berkenaan, walaupun ada pertemuan bukti baharu yang memihak kepada Malaysia.

“Kenapa keputusan untuk tidak meneruskan permohonan itu diambil? Mengapa soal kedaulatan Johor seolah-olah tidak penting kepada kerajaan pada waktu itu,” soal baginda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here