KEGEMBIRAAN dua sahabat berakhir duka apabila seorang daripadanya maut manakala seorang lagi cedera selepas motosikal dinaiki melanggar kereta ketika keluar beraya di Jalan Kampung Tengah, Kuala Sungai Baru, Alor Gajah, pukul 5.30 petang semalam.

Mangsa, Nurul Shafeena Mohd. Hasmawi maut di tempat kejadian selepas Yamaha 135LC ditunggang rakannya, Nurul Atiqah Musa melanggar Toyota Corolla dipandu pesara tentera berusia 77 tahun.

Ketua Polis Daerah Alor Gajah Superintendan Arshad Abu berkata, kedua-dua mangsa berusia 15 tahun itu adalah pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Rahmat di Kuala Sungai Baru dan dipercayai keluar beraya.

“Motosikal remaja terbabit dari arah Pekan Kuala Sungai Baru menghala ke Kuala Linggi, manakala kereta membelok dari simpang kedai runcit untuk ke Pekan Kuala Sungai Baru.

“Kemalangan berlaku apabila motosikal itu melanggar bahagian hadapan kereta yang sedang membelok,” katanya memetik laporan Harian Metro, hari ini.

Katanya, pelanggaran itu menyebabkan pembonceng motosikal tercampak ke hadapan sejauh 15 meter hingga parah di kepala dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian.

“Penunggang motosikal mengalami kecederaan di kaki dan kini dirawat di zon merah Hospital Melaka dan keadaannya stabil,” katanya.

Arshad berkata, pemandu kereta dilaporkan tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Siasatan di tempat kejadian mendapati keadaan jalan lurus, dua hala dan mempunyai simpang untuk kedai runcit manakala keadaan cuaca adalah baik dan tidak hujan. Kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here