ANALISIS

Oleh MOHD AZAM MOHD ATAN

PELBAGAI pandangan telah diberikan oleh orang ramai dan pemimpin politik mengenai Debat Perdana melibatkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Khamis malam.

Bagi orang awam yang berkecuali, mereka berbeza pendapat dengan apa yang disampaikan kedua-dua pemimpin itu kerana ada fakta yang boleh disangkal melibatkan tajuk perdebatan berkaitan Sapura Energy Bhd dan masa depan negara.

Tetapi bagi penyokong fanatik Anwar dan Najib, sudah pasti amat berpuas hati dengan idea yang dilontarkan pemimpin yang menjadi idola mereka.

Selepas debat berakhir, di media sosial semuanya tidak mahu mengalah mengatakan pemimpin masing-masing yang terbaik dapat mematahkan hujah pihak lawan.

Macam-macam video dan petikan kata diviralkan untuk menunjukkan Anwar lebih hebat berbanding Najib dan begitulah sebaliknya.

Najib dan penyokongnya berasa pentas malam itu cukup bersinar kerana dapat memberikan idea yang bernas untuk menyelamatkan Sapura Energy manakala Anwar dan penyokongnya juga berasa pendekatan audit forensik adalah terbaik dalam menyelesaikan isu itu.

Dalam banyak-banyak isu yang dihujahkan, antara yang menjadi tumpuan ialah analogi yang dinyatakan Najib iaitu ekonomi negara seperti sebuah kek yang perlu dibesarkan saiznya supaya semua rakyat dapat merasainya.

Kata Najib, kerajaan Barisan Nasional sewaktu pemerintahannya banyak mewujudkan projek berskala besar, dan juga melaksanakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) untuk membesarkan kek itu.

Katanya, apabila kek itu sudah besar setelah mendapat pelaburan tambahan dan sebagainya, akhirnya rakyat akan mendapat untung.

Namun, Najib mendakwa apabila Kerajaan Pakatan Harapan mengambil alih pentadbiran, aset negara dijual seolah-olah bukan sahaja mengecilkan kek ekonomi itu, tetapi juga menjual ‘ketuhar’ yang digunakan untuk menghasilkan kek.

Dalam beberapa hujah yang dinyatakan Anwar, penulis bersetuju apabila Ahli Parlimen Port Dickson itu mengatakan bahawa sekiranya mahu membesarkan kek ekonomi, perkara utama yang harus dipastikan ialah kek itu tidak hanya memberi manfaat kepada sesetengah pihak sahaja iaitu “kalau ada kek, jangan makan sorang.”

“Sebab itu kalau ada kek, jangan kek itu kita makan seorang. Kek kalau kita besarkan, siapa nak tentukan pembahagian itu adil? Orang tengok kek itu, elit politik makan banyak. Macam filem musang berjanggut – satu untuk kamu, satu untuk aku. Untuk aku banyak, untuk kamu sikit,” kata Anwar.

Apa yang dinyatakan Anwar memang benar-benar berlaku apabila sesetengah pemimpin politik yang berada di atas hidup mewah dengan hasil negara manakala rakyat yang di bawah terpaksa bersusah payah untuk mengisi perut masing-masing.

Penulis tidak mengatakan yang rakyat perlu sentiasa disuap dengan subsidi dan diberikan pelbagai imbuhan hingga hidup mewah, tetapi apa yang hendak disampaikan ialah jurang kehidupan itu terlalu melebar apabila pemimpin politik yang kaya bertambah senang dan rakyat semakin terhimpit.

Justeru apabila mahu membicarakan soal pembesaran kek dan pembahagiannya, isu pokok yang utama perlu diberi perhatian ialah soal integriti seseorang pemimpin itu.

Ini kerana, walau sebesar mana pun kek yang mahu dibuat, sebanyak mana pun pelaburan yang masuk, jika seseorang pemimpin itu tidak mempunyai nilai amanah dan kejujuran, maka setiap wang itu akan masuk lebih banyak ke poket sendiri berbanding poket rakyat.

Maka, tidak kira apa hujah dan idea hebat sekalipun, rakyat perlu melihat peribadi seseorang pemimpin itu kerana tanpa nilai-nilai jujur dan amanah, hasil negara setinggi gunung mana pun akan habis dijarah.

Mulai dari sekarang, tekadkan azam untuk memilih pemimpin yang bersih daripada segala kes rasuah dan salah guna kuasa kerana jika tidak, sampai bila-bila rakyat akan hidup tertekan dan dihimpit tekanan ekonomi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here