SEORANG nenek di Brazil dipercayai wanita tertua yang masih hidup di dunia ketika ini.

Memetik laporan Mirror, Maria Gomes dos Reis yang berumur 121 tahun ‘ditemukan’ oleh pihak berkuasa di Bom Jesus da Lapa selepas dia jatuh sakit dan dikunjungi oleh petugas perubatan.

Berdasarkan sijil kelahirannya, dia dilahirkan di sebuah kampung bernama Bela Vista dalam kawasan perbandaran Bom Jesus da Lapa pada 16 Jun 1900 dan tinggal di sana sehingga kini.

Pesara yang kini terlantar di atas katil itu tingga bersama cucunya Celia Cristina dan semua anaknya telah meninggal dunia.

Celia berkata, neneknya masih kuat sebelum dia terlantar sakit lebih lapan tahun lalu.

Maria ketika itu masih mampu menguruskan kehidupannya sendiri termasuk memasak dan mencuci pakaian serta membesarkan cucu dan cicitnya.

“Saya menyuap makanan ke dalam mulutnya, kami perlu melakukan semuanya termasuk menukar pakaian dalam. Seluruh hidup saya kini adalah untuk menjaga dia,” kata Celia kepada media tempatan.

Sebelum ini, Guinness World Records mengisytiharkan bahawa warga Perancis, Lucile Randon yang berusia 118 tahun dan dilahirkan pada 11 Februari 1901 merupakan wanita tertua di dunia.

Sebelum ini, dua wanita Brazil dilaporkan berusia lebih 100 tahun iaitu Francesca Celsa dos Santos (116, meninggal dunia pada 5 Oktober tahun lalu) dan Epifania Maria de Jesus Mendes (105).

Maria mempunyai 13 cicit dan enam piut dan keluarganya berharap dia sempat melihat kelahiran piatnya yang pertama.

Sementara itu, cicitnya, Vitoria Stefani berkata, moyangnya masih boleh berbual namun kini dia kerap terlupa tentang banyak perkara.

Tidak dapat dipastikan sama ada keluarga Maria akan menghubungi Guinness World Records untuk mendapatkan pengiktirafan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here