KIRA-KIRA 833,000 buah kenderaan memasuki Pulau Pinang sejak kelmarin ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri bakal menjelang tidak lama lagi.

Ketua Jabatan Siasatan Penguatkuasaan Trafik Pulau Pinang, Superintendan Zafri Zokapli berkata, bagaimana aliran trafik di negeri itu secara keseluruhannya masih lagi berjalan lancar di kesemua lokasi.

”Bagaimanapun di lebuh raya berhampiran Tol Sungai Dua, kenderaan kadang-kadang dilihat perlahan,” katanya kepada pemberita hari ini.

Sebelum ini, polis Pulau Pinang menjangkakan jumlah kenderaan yang melalui Pulau Pinang untuk menuju ke bahagian Utara negara meningkat sehingga 3.6 juta ketika orang ramai pulang ke kampung menjelang sambutan Hari Raya Aidilfitri.

Ketua Polis Pulau Pinang, Datuk Mohd. Shuhaily Mohd. Zain berkata, selain itu pihak polis juga menjangkakan kira-kira sejuta kenderaan akan memasuki Pulau Pinang sepanjang tempoh tersebut.

Sementara itu, Zafri turut menasihatkan orang ramai merancang perjalanan serta memastikan kenderaan dalam keadaan baik.

Ujarnya, pengguna jalan raya perlu memberi kerjasama jika berlaku kemalangan dan tidak sesekali menggunakan laluan kecemasan selain sentiasa berhemah semasa memandu.

”Pemandu juga perlu memastikan baki tol mencukupi serta mendapatkan rehat yang secukupnya sepanjang perjalanan,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here