SEORANG wanita yang juga orang kena tuduh (OKT) bagi kes dera kanak-kanak menggemparkan galeri Mahkamah Sesyen Jenayah 2, Georgetown, Pulau Pinang selepas pengsan ketika prosiding ke atasnya sedang berlangsung pagi ini.

Tertuduh, Rosnah V. S. Mydin, 48, yang ketika itu sedang berdiri di dalam kandang tertuduh secara tiba-tiba rebah ketika pertuduhan ke atasnya sedang dibacakan di hadapan Hakim Mazdi Abdul Hamid.

Situasi itu menyebabkan juruiring polis dan penterjemah segera memberikan pertolongan.

Bagaimanapun selepas kira-kira lima minit, keadaan kesihatannya semakin pulih dan tertuduh turut diberi rawatan oleh seorang doktor yang secara kebetulan berada di dalam mahkamah sama.

Difahamkan, tertuduh sebelum ini juga beberapa kali pengsan ketika berada dalam tahanan reman.

Terdahulu, Rosnah mengaku tidak bersalah atas dakwaan mendera kanak-kanak lelaki yang juga cucunya berusia lima tahun dalam kejadian di Georgetown bulan ini.

Mengikut pertuduhan, Rosnah didakwa menganiaya kanak-kanak lelaki berumur lima tahun sehingga menyebabkan kanak-kanak tersebut mengalami kecederaan fizikal.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di alamat Blok H-15-6 Flat Padang Tembak, daerah Timur Laut pada waktu siang bulan ini.

Dia dituduh di bawah Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 31(1) akta yang sama yang membawa hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjara tidak melebihi 20 tahun atau kedua-duanya sekali jika sabit kesalahan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Amira Ruzaini Wan Abdul Razak manakala tertuduh tidak diwakili peguam.

Terdahulu, Wan Amira Ruzaini memohon supaya tertuduh tidak dibenar diikat jamin kerana bimbang dia akan mengganggu saksi yang juga ahli keluarga mangsa dan OKT.

Mazdi bagaimanapun membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin serta tiga syarat tambahan iaitu dia perlu melaporkan diri di balai polis setiap bulan sehingga perbicaraan kes itu selesai.

Mazdi turut mengarahkan tertuduh menyerahkan pasport kepada mahkamah selain tidak dibenarkan mengganggu saksi perbicaraan kes tersebut.

Mahkamah turut menetapkan tarikh 30 Mei ini untuk sebutan semula kes dan serahan dokumen serta supaya tertuduh melantik peguam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here