SEORANG kanak-kanak perempuan berusia dua tahun ditemukan rentung dalam kebakaran melibatkan 11 rumah atas air di Kampung Sabah Baru, Jalan Nipah di sini, pagi tadi.

Mayat Nurul Alisha Putri Abdullah ditemukan selepas operasi pemadaman.

Bapa saudara mangsa, Alsad Albani, 32, berkata, kejadian itu berlaku dengan pantas dan dia tidak menyedari berlakunya kebakaran sehinggalah ternampak api marak dari dalam sebuah bilik.

“Apabila saya nampak api marak, saya berteriak memberitahu ahli keluarga lain supaya menyelamatkan diri, tetapi malangnya kami terlupa Alisha yang tidur dalam buaian di bilik lain,” katanya kepada Bernama dalam nada sebak.

Menurutnya, apabila mereka menyedari Alisha masih di dalam rumah, laluan untuk memasuki rumah telah dihalang api yang semakin besar.

“Namun, bapa saya berusia 62 tahun (didorong) naluri hati seorang datuk, masih mencuba memasuki rumah kami, tetapi kami halang sebab keadaan tidak selamat,” katanya.

Katanya, Alisha dijaga oleh datuknya dan sangat rapat dengan warga emas itu ekoran kedua ibu bapanya bekerja di luar kawasan.

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lahad Datu, Sumsoa Rashid berkata pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung insiden itu pada 9.52 pagi dan anggota bertugas bersama jentera telah bergegas ke lokasi.

Sumsoa berkata, pihaknya mengalami kesukaran memasuki kawasan kebakaran berikutan jambatan usang serta sempit.

Selain itu, katanya pihak bomba terpaksa ‘membuka’ empat rumah dengan bantuan penduduk kampung bagi mengawal api daripada merebak ke rumah yang lain.

Kebakaran dapat dikawal pada 10.55 pagi dengan bantuan BBP Kunak termasuk Angkatan Tentera Malaysia, Sabah Electricity Sdn Bhd, Angkatan Pertahanan Awam, polis serta penduduk kampung, katanya.

Kecuali mangsa, tiada kecederaan dilaporkan memandangkan penduduk lain sempat menyelamatkan diri.

Jumlah kerugian dan punca kebakaran masih disiasat. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here