UNTUK yang kesekian kalinya, Pakatan Harapan (PH) mengulangi pendirian untuk mengitar semula Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon Perdana Menteri.

Perkara itu dinyatakan oleh Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke.

“Bagi DAP sudah pasti kita dalam PH, apa pun keputusan PH mesti dibuat bersama, secara konsensus.

“Kami membuat keputusan lama dahulu. Itu keputusan tetap. Selagi tiada keputusan baru, maka keputusan itu masih kekal,” katanya seperti dilaporkan Malay Mail.

Nampaknya PH masih belum dapat ‘move on’ dari naratif bahawa Anwar merupakan satu-satunya tokoh yang layak menjadi Perdana Menteri.

Bagi mereka, Presiden PKR itu merupakan individu yang suci dan murni walaupun beliau pernah meringkuk dalam penjara.

Selain sejarah silamnya itu, prestasi Anwar sejak mengambil alih kepimpinan PKR dan PH juga kurang memberangsangkan.

Satu-satunya kejayaan Anwar yang boleh dibanggakan sejak keluar dari penjara adalah memenangi kerusi Parlimen Port Dickson yang dikosongkan oleh penyandangnya juga dari PKR (namanya juga kini semakin dilupakan).

Selepas itu, PH dan PKR melingkup dalam empat Pilihan Raya Negeri (PRN) iaitu di Sabah, Melaka, Sarawak dan Johor.

Walaupun Anwar sering diuar-uarkan sebagai seorang pemimpin ulung, karismanya yang semakin pudar tidak memberi sebarang kelebihan kepada PKR dan PH.

Malah, PKR sendiri berantakan selepas Anwar kembali menjadi Presiden selepas isterinya, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berundur.

Sebahagian besar orang-orang kuat yang bersama Anwar sejak zaman reformasi termasuk Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Datuk Zuraida Kamaruddin dan Badrul Hisham Shaharin meninggalkan parti itu.

Kini, PKR dilanda gelombang perpecahan ekoran perebutan jawatan-jawatan penting dalam parti antara kem Rafizi Ramli dan kem Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail.

PH di bawah Anwar juga kelihatan seperti tidak tentu arah di mana keputusan-keputusan yang dibuat, contohnya soal logo pada PRN Johor, tidak mencerminkan wujud konsensus dalam gabungan pembangkang itu.

Boleh dikatakan Anwar layak diberi markah yang rendah dari segi kemampuannya untuk memimpin PKR, PH dan negara.

Pokok pangkalnya, beliau memang tidak layak jadi Perdana Menteri dan Malaysia bernasib baik (dua kali) kerana bukan Anwar yang mengambil alih tampuk pentadbiran negara selepas Tun Dr Mahathir Mohamad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here