SEORANG lagi banduan daripada lima yang masih bebas selepas melarikan diri dari Penjara Jelebu dua hari lepas ditahan di Sungai Muntoh, Titi, Jelebu awal pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Jelebu, DSP Maslan Udin berkata, lelaki berkenaan, Shazuan Md Sharif, 32, ditahan kira-kira 4 pagi dan Mahkamah Majistret Bahau kemudian membenarkan dia direman empat hari bermula esok.

“Penahanan lelaki itu menjadikan tiga daripada keseluruhan tujuh lelaki yang melarikan diri dari penjara dua hari lepas, berjaya ditahan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Semalam, polis berjaya menahan lelaki yang dikenali sebagai Mohd Zairizan Zainal, 42, kira-kira 5.15 pagi di Kampung Petasih Tengah, Pertang dan menahan Sohaimi Khalid, 50, di kawasan kebun sawit, Kongkoi, kira-kira dua kilometer dari Penjara Jelebu pada 7 malam sehari sebelumnya.

Maslan berkata, polis bersama Jabatan Penjara sedang giat mengesan empat lagi banduan yang masih bebas iaitu Muhammad Syafiq Rohmat, 32; Mazlan Samah, 39; Mohamad Aminuddin Khan Mohd Yusof, 28; dan seorang warga Indonesia dikenali sebagai Zainuddin, 62.

Beliau berkata, orang ramai yang mempunyai maklumat kejadian boleh menghubungi balai polis berhampiran atau Ibu Pejabat Polis Daerah Jelebu di talian 06-6136 222 atau pegawai penyiasat Insp Zuria Anis Mahassan di talian 016-6096 996.

Orang ramai juga dinasihatkan supaya tidak menyebarkan sebarang berita yang tidak tepat yang akan menganggu gugat ketenteraman awam dan siasatan polis,” katanya.

Dilaporkan siasatan polis mendapati kejadian kira-kira 6 pagi itu berlaku di Blok Muhasabah 2, Penjara Jelebu di lokasi kesemua banduan reman terbabit ditempatkan dan mereka dipercayai melarikan diri melalui lubang siling serta keluar melalui lubang pagar yang disyaki dipotong menggunakan pemotong besi menuju ke semak di belakang penjara itu. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here