PERBUATAN dua orang pelajar berlumba dengan melakukan aksi bahaya ketika umat Islam menunaikan solat tarawih di Jalan Bandar Baru Kuala Nerus, malam tadi membawa padah.

Ini kerana, remaja lelaki berusia 16 dan 17 tahun itu akhir ditahan polis ketika memberhentikan motosikal di Kampung Padang Kemunting, Kuala Nerus pada pukul 9.06 malam.

Menurut Ketua Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Terengganu, Superintendan Ismail Man, Skuad 42 JSPT sebelum itu melakukan pemantauan di Bandar Baru Kuala Nerus sebelum terlihat dua penunggang terbabit yang berlumba sesama sendiri, lapor Harian Metro.

Beliau berkata, kedua-dua pelajar itu turut melakukan aksi bahaya dengan menundukkan kepala selari dengan meter disamping menunggang secara zig- zag.

Katanya, mereka dikesan membuat aksi itu sejauh 700 meter dari Bandar Baru Kuala Nerus menghala ke Taman Kemunting, Kuala Nerus sebelum Skuad 42 JSPT bertindak mengekori dua penunggang terbabit.

Ujarnya, kedua-dua remaja itu berjaya ditahan ketika memberhentikan motosikal.

Menurut beliau, kes disiasat mengikut Seksyen 42 (1) Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987.

“Selain menyita dua motosikal suspek, kita turut mengeluarkan sembilan saman membabitkan pelbagai kesalahan seperti tiada lesen, lesen kenderaan motor tamat tempoh, tidak memakai topi keledar dan tiada nombor pendaftaran,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dalam operasi berasingan, Ismail memberitahu, seorang remaja lelaki ditahan selepas dikesan melakukan aksi merbahaya dengan bersaing sesama sendiri dan menunggang motosikal dengan aksi superman secara berulang kali membabitkan jarak kira-kira 600 meter.

Menurutnya, suspek berusia 17 tahun itu dikesan melakukan kesalahan tersebut pada pukul 2.45 pagi tadi.

“Skuad 42 JSPT bertindak mengekorinya sehingga ke Jalan Gong Kijang, Kuala Terengganu sebelum ditahan untuk siasatan mengikut Seksyen 42 (1) APJ 1987,” jelas beliau.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here