MAHKAMAH Majistret Kuching, hari ini mendakwa pasangaan suami isteri atas tuduhan membunuh kanak-kanak berusia empat tahun, Eric Chang Wei Jie, awal bulan ini.

Harian Metro melaporkan, tertuduh, Ling Kok Liang, 51, dan isterinya Wendy Chai Xue Zhen, 36, didakwa melakukan perbuatan itu antara jam 5 petang 4 Mac hingga 9.15 pagi, 7 Mac lalu.

Pertuduhan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibacakan Timbalan Pendakwa Raya, Tan Chuan Yi di hadapan Majistret Zaiton Anuar.

Tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh yang tidak diwakili peguam berikutan kes bunuh berada di bawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Zaiton kemudian menetapkan 9 Mei ini sebagai tarikh sebutan semula kes berkenaan.

Beliau turut memerintahkan kedua-dua tertuduh ditahan reman di Penjara Puncak Borneo sementara menunggu tarikh berkenaan.

Mengikut kertas pertuduhan, pasangan terbabit yang juga penjaga kanak-kanak berkenaan didakwa secara bersama membunuh kanak-kanak itu di rumah bernombor 1493, Lorong 2, Taman Riverview, Jalan Daya, Bintawa, di sini.

Pada 7 Mac lalu, ibu mangsa, Dynasty Chang Ka Hui, 25, membuat laporan polis di Balai Polis Bintawa berhubung kehilangan anak lelakinya selepas gagal mencari anaknya itu yang dilaporkan hilang dari rumah penjaganya.

Berikutan itu, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 31(1)(a) Akta Kanak-Kanak 2001 dan pencarian dilakukan di kawasan Bintawa.

Bagaimanapun, hasil perkembangan lanjut siasatan, kes berkenaan kemudian diklasifikasikan sebagai kes bunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan pada 13 Mac lalu.

Berdasarkan maklumat daripada tertuduh, operasi mencari dan menyelamat (SAR) digerakkan di kawasan Muara Tebas, di sini.

Operasi yang membabitkan anggota polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) serta Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) bagaimanapun dihentikan 19 Mac selepas tujuh hari pencarian gagal menemui sebarang petunjuk.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here