SEORANG kakitangan kerajaan dan keluarganya trauma dan hidup tidak tenteram kerana sering diugut akan dicederakan hanya kerana gagal membayar pinjaman RM2,000 yang dibuat secara dalam talian daripada ah long,

Tidak tahan dengan ugutan yang diterima melalui panggilan telefon itu, mangsa akhirnya membuat aduan kepada polis pada 18 Mac lalu dan mengaku gagal membuat bayaran balik disebabkan dikenakan kadar bunga pinjaman terlalu tinggi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Mahidisham Ishak, berkata pihaknya menjalankan siasatan bagi mengesan pelakunya berikutan aduan dibuat mangsa,

“Bertindak atas maklumat, sepasukan polis dari Bahagian Risikan/Operasi Bahagian Siasatan Jenayah Komersial (BSJK) Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Daerah Wangsa Maju menyerbu sebuah premis perniagaan di Bandar Bukit Jalil, semalam.

“Dalam serbuan kira-kira pukul 4 petang, polis menahan empat lelaki tempatan berusia antara 18 hingga 25 tahun yang berperanan sebagai Pegawai Khidmat Pelanggan,” katanya memetik laporan Berita Harian, hari ini.

Menerusi serbuan itu juga, katanya, polis merampas 13 telefon bimbit serta sembilan kad bank yang digunakan dalam menjalankan kegiatan sindiket ah long.

“Siasatan awal mendapati sindiket ini beroperasi sejak tiga hingga empat bulan lalu di sekitar ibu negara. Empat ahli sindiket yang ditahan bekerja dengan tawaran gaji antara RM2,000 hingga RM2,500 sebulan.

“Mereka direman hingga 31 Mac ini untuk siasatan lanjut yang dijalankan mengikut Seksyen 5(2) Akta Pemberi Pinjam Wang kerana menjalankan aktiviti pinjaman tanpa lesen dan Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana membuat ancaman atau ugutan jenayah,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here