SEBANYAK satu juta roti akan diagihkan oleh Malaysian Rilef Agensi (MRA) setiap hari kepada 3,300 keluarga yang memerlukan dalam misi kemanusiaan di enam daerah di Afghanistan, sepanjang bulan Ramadan ini.

Menurut presidennya, Dr. Mohd. Daud Sulaiman, misi kemanusiaan itu adalah untuk meneruskan Kempen Infaq Kasih Ramadan tahun lalu, dan mereka menghantar dua wakil ke Afghanistan bagi menjayakan misi berkenaan.

Dua wakil yang dihantar iaitu Timbalan Presiden MRA, Khairil Annuar Khalid, dan wakil MRA Selangor, Ahmad Ammar Ahmad telah berlepas dari Malaysia ke Islamabad sejak 27 Mac lalu.

“Di dalam masa yang sama MRA juga meneruskan projek yang sama di negara bergolak Yaman, dengan mengagihkan 12,000 keping roti setiap hari di enam daerah.

“Jumlah nilai agihan yang disasarkan kepada kedua-dua negara ini ialah sebanyak RM1.5 juta,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Dalam pada itu katanya, misi menggerakkan bantuan MRA di Afghanistan bermula pada bulan Ramadhan ini akan diteruskan dengan pembukaan pejabat satelit MRA di Kabul dan seterusnya merangka projek bersifat jangka sederhana dan jangka panjang bagi membantu penduduk yang memerlukan di sana.

Tahun lalu, MRA telah menyalurkan sumbangan bernilai RM2.2 juta melibatkan pek makanan asas, pek iftar dan sahur, serta pek Syawal yang memfokuskan golongan miskin, anak yatim, warga emas, orang kelainan upaya (OKU), ibu tunggal serta komuniti B40 di bandar dan kawasan luar bandar di Malaysia.

“Bantuan tidak hanya tertumpu di Malaysia, malah di beberapa buah negara bergolak seperti Palestin, Yaman, Afghanistan dan Syria.

“Anggaran lebih daripada 108,625 orang telah berjaya disantuni melalui Kempen Infaq Kasih Ramadhan tahun lalu. Secara keseluruhan, sebanyak 8,641 pek makanan asas, 55,416 pek iftar dan sahur, 404 pek Syawal serta 9,120 pek tenaga dan pek kebersihan telah diedarkan di seluruh Malaysia serta beberapa buah negara luar,” katanya.

Sementara itu, Mohd. Daud turut menzahirkan ucapan terima kasih kepada penderma bagi menjayakan program mereka dan berjanji akan terus komited dalam menghulurkan misi bantuan kemanusiaan sepanjang Ramadan dan Syawal tahun ini.

“MRA amat berbesar hati menerima lebih banyak rakan kolaborasi dan sumbangan orang ramai dalam membantu mereka yang memerlukan dalam menyambut bulan yang penuh barakah ini. MRA merayu kepada orang ramai untuk bersama-sama membantu dengan menyumbang ke akaun Malaysian Relief Agency – Maybank 5640 9820 6365.

“Untuk maklumat lanjut mengenai program yang dijalankan MRA, orang ramai boleh menghubungi talian 03-91744672 atau layari laman web rasmi MRA di www.mra.my dan ikuti perkembangan terkini MRA melalui media sosial MRA di Facebook , Instagram, Twitter dan Youtube,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here