SEORANG pemandu lori cedera selepas lori tangki membawa muatan asid sulfurik yang dipandunya terlibat dalam kemalangan di Simpang Tiga Pondok Labu, Jalan Sungai Labu, di Bukit Mertajam hari ini.

Lori yang membawa tujuh buah tong bahan kimia, setiap satu berisi padu 1,500 liter itu, terbalik di bahu jalan dan menyebabkan berlakunya tumpahan asid sulfurik.

Pegawai Operasi Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Bukit Mertajam, Mohd Shariff Md Rais berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan mengenai kejadian itu pada 4 petang tadi.

“Sebaik pihak bomba tiba, (kami) mendapati sebuah lori lima tan terbalik dan pemandunya berjaya keluar dari kenderaan itu menyelamatkan diri, namun mengalami kecederaan di kepala.

“Pasukan Khas Bahan Kimia Berbahaya (Hazmat) dari Balai Bomba dan Penyelamat Prai turut berada di lokasi kejadian untuk membantu kerana ia melibatkan bahan kimia yang merbahaya,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Mohd Shariff berkata, pemeriksaan awal mendapati dua buah tong mengandungi asid sulfurik telah bocor dan tumpah di tepi jalan dan pihaknya ketika ini sedang memeriksa tong-tong lain sama ada terdapat kebocoran.

Beliau berkata, sehingga pukul 6.30 petang tadi, operasi membersih dan memindahkan semua tong itu giat dijalankan dengan dibantu syarikat bahan kimia tersebut.

Katanya, pemandu lori lelaki berusia 50an itu dibawa ke Hospital Seberang Jaya untuk rawatan lanjut. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here