MAHKAMAH Sesyen Shah Alam hari ini menjatuhkan hukuman masing-masing RM40,000 terhadap sebuah syarikat dan sub-kontraktor pemasang lif kerana gagal memastikan keselamatan sehingga menyebabkan pekerjanya maut dihempap pengimbang lif, dua tahun lalu.

Antah Schindler Sdn Bhd dan Promart Engineering Sdn Bhd dikenakan hukuman itu selepas dua pengurus yang mewakili syarikat berkenaan, mengaku bersalah atas pertuduhan yang dibaca di hadapan Hakim Rasyihah Ghazali.

Mengikut pertuduhan, dua syarikat tersebut selaku majikan didapati gagal menjalankan kewajipan setakat yang praktik, keselamatan, kesihatan dan kebajikan pekerjanya, lapor Sinar Harian.

Mereka gagal membuat penaksiran risiko bagi kerja-kerja pemasangan rekaan dalaman lif penumpang sehingga menyebabkan seorang pekerjanya maut dihempap pengimbang di lif pit tapak Projek Pembinaan Setia City Mall Fasa 2, Bandar Setia Alam, Shah Alam pada 27 November 2020.

Ia merupakan suatu kesalahan di bawah Seksyen 15(1), Akta Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan 1994 yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara sehingga dua tahun atau kedua-duanya.

Dalam prosiding, kes ini dikendalikan oleh Pegawai Pendakwa Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Selangor, Mohd. Fais Suin.

Sementara itu, dalam kenyataan media, JKKP Selangor berharap, kes itu memberi pengajaran kepada semua majikan dan pekerja agar mengambil berat dengan pematuhan undang-undang demi kepentingan awam serta keselamatan pekerja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here