BEKAS Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli mahu bertanding semula di kerusi Parlimen pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) jika diberi peluang oleh partinya.

Perkara itu disahkan bekas Ahli Parlimen Pandan itu dalam wawancara yang disiarkan Malaysiakini hari ini.

Beliau tidak bertanding pada PRU-14 setelah dijatuhkan hukuman penjara 30 bulan selepas didapati bersalah membocorkan butiran perbankan sulit milik National Feedlot Corporation (NFC) pada Mac 2012.

Perkara 48(1)(e) Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa seseorang itu hilang kelayakan menjadi Ahli Parlimen jika telah dijatuhkan hukuman penjara tidak kurang satu tahun atau denda tidak kurang RM2,000.

“Adalah jelas bahawa jika kita ingin menarik sokongan pengundi atas pagar sekali lagi, saya perlu bertanding di kerusi Parlimen sekali lagi.

“Sama ada saya menang (jawatan) Timbalan Presiden (PKR) atau tidak, itu soal kedua. Terus terang saya kata, fokus menang kerusi adalah lebih utama,” katanya.

Walau bagaimanapun, Rafizi tidak menyatakan sama ada beliau mahu kembali ke kerusi Parlimen Pandan yang kini disandang oleh bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail atau kerusi lain.

Secara logiknya, kerusi Parlimen Pandan adalah yang paling sesuai untuk Rafizi kerana beliau telah dikenali ramai pengundi di kawasan itu.

Sekiranya kerusi Parlimen Pandan menjadi pilihannya, tindakan itu akan mencetuskan situasi kurang menyenangkan dalam PKR terutamanya dalam kalangan penyokong tegar suami Wan Azizah iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Setakat ini, kita tidak tahu sama ada Wan Azizah akan bertanding untuk mempertahankan kerusi Parlimen Pandan pada PRU-15. Beliau juga hanya menyepikan diri selepas rejim Pakatan Harapan (PH) tumbang.

Andainya Wan Azizah masih sayangkan kerusi Parlimen Pandan, hasrat Rafizi itu akan mencetuskan perseteruan dalam PKR yang kini kembali bergolak menjelang pemilihan parti tidak lama lagi.

Kemunculan semula Rafizi dalam politik dengan hasrat mahu mencuba nasib bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR sudah cukup untuk mencetuskan kegelisahan dalam parti itu.

Penyokong tegar Anwar termasuk Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak secara terbuka menyatakan perasaan kurang senang terhadap Rafizi. Tidak pasti sama ada Anwar mempunyai perasaan serupa.

Terdapat kemungkinan kem penyokong Anwar melihat Rafizi sebagai ancaman terhadap penguasaan mutlak Dinasti Anwar dalam PKR dan mereka sanggup berjuang bermati-matian bagi mempertahankan bos kesayangan mereka.

Langkah pertama yang mereka bakal lakukan adalah memastikan Rafizi tewas dalam persaingan jawatan Timbalan Presiden PKR sekali gus membantutkan cita-citanya untuk kembali menjadi Ahli Parlimen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here