SERAMAI enam pendatang asing tanpa izin (PATI) warga Indonesia diberkas dalam satu serbuan di Tanjung Ayam, Kota Tinggi, hari ini

Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dalam kenyataan memberitahu, kesemua PATI itu terdiri daripada lima lelaki dan seorang wanita berusia lingkungan 18 hingga 41 tahun.

“Pada pukul 8.30 pagi, Tim Peronda telah mengesan mengesan longgokan pakaian yang basah di hutan sekitar Tanjung Ayam.

“Kemudian pada 10.30 pagi tim Tim Quick Reaction Force (QRF) ke lokasi kejadian dan berjaya menahan enam PATI yang sedang berselindung di dalam semak.

“Kesemua enam PATI berkenaan telah dibawa ke Markas Taktikal Pos Tanjung Sepang untuk proses pemeriksaan dan dokumentasi,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Semua PATI itu terdiri daripada lima lelaki dan seorang wanita berusia lingkungan 18 hingga 41 tahun

Menurutnya, ujian Covid-19 dilakukan ke atas mereka di Klinik Kesihatan Sungai Rengit, Batu Pahat pada pukul 11.30 pagi dan hasil ujian saringan mendapati kesemua PATI berkenaan negatif.

Katanya, laporan kemudian dibuat di Balai Polis Bayu Damai dekat sini pada pukul 12.55 tengah hari.

Mereka ujarnya, diserahkan kepada pihak Jabatan Imigresen Malaysia di Setia Tropika, Kempas, Johor Bahru pada 3 petang.

Nilai keseluruhan rampasan katanya, dianggarkan berjumlah RM2,044 melibatkan wang tunai RM681, matawang Rupiah Indonesia IDR107,500 (RM31) dan sebuah telefon bimbit bernilai RM630.

“Pasukan meneruskan atur gerak pasukan QRF dan pasukan Dron ATM serta dibantu pasukan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) bagi menjejak kemungkinan saki baki PATI di sekitar kawasan tangkapan,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here