SEORANG pekedai runcit warga tempatan berusia 50 tahun ditahan kerana disyaki terbabit dalam aktiviti pengedaran rokok tidak bercukai dan mercun di sekitar kawasan Batu Kurau, Kerian, Perak, Rabu lalu.

Suspek ditahan menerusi operasi Op Kontraband yang digerakkan Unit Risikan Marin (URM) Pulau Pinang yang turut merampas rokok dan mercun tidak bercukai bernilai RM151,345.

Komander Pasukan Polis Marin Wilayah Satu, Asisten Komissioner Shamsol Kassim berkata, pihaknya menyerbu dua buah rumah meneruis operasi itu di Kampung Pantai Besar, Batu Kurau, Perak antara pukul 6 petang hingga 7 malam.

Katanya, dalam serbuan pertama di rumah suspek pihaknya berjaya merampas sebanyak 77,450 batang rokok tidak bercukai.

“Hasil soal siasat membawa kepada serbuan di lokasi kedua yang mana sebanyak 24,650 batang rokok tidak bercukai dan mercun dijumpai,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut beliau, secara keseluruhan pihaknya merampas sebanyak 102,100 batang rokok tidak bercukai dengan nilai rampasan sebanyak RM 145,479 berserta 180 kotak mercun pelbagai jenis dengan nilai rampasan sebanyak RM 5,866.

Tambahnya, suspek dipercayai mulai aktif mengedar rokok tidak bercukai dan mercun itu sejak enam bulan lalu untuk kedai-kedai runcit di kawasan berdekatan.

“Suspek yang tidak mempunyai rekod jenayah lampau serta barang rampasan dibawa ke Ibu Pejabat Daerah(IPD) Kerian untuk tindakan lanjut.

“Siasatan dijalankan mengikut Seksyen 135 (1) (d) Akta Kastam 1967 dan Seksyen 8 Akta Bahan Letupan 1957,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here