PADA 13 September tahun lalu, kerajaan Keluarga Malaysia pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah melakar sejarah dengan memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) Transformasi dan Kestabilan Politik bersama Pakatan Harapan di bangunan Parlimen.

MoU yang bertujuan membentuk satu kerjasama dwipartisan yang ampuh dan mantap dengan menjulang semangat Keluarga Malaysia adalah selaras dengan titah Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah sempena pembukaan Mesyuarat Pertama, Penggal Keempat Parlimen Ke-14 hari yang sama.

MoU yang terhasil dari beberapa siri perbincangan antara wakil kerajaan dan pembangkang itu ditandatangani secara bersama oleh Ismail Sabri dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Turut menandatangani MoU itu ialah Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden Parti Amanah Negara (Amanah), Mohamad Sabu dan Presiden Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (UPKO), Datuk Seri Panglima Wilfred Madius Tangau.

Semua pihak khususnya rakyat menyambut baik inisiatif berkenaan bagi meredakan keadaan akibat gejala berpolitik tidak berkesudahan walaupun ketika negara dilanda krisis COVID-19.

Mereka berharap kestabilan politik yang dihasilkan ekoran MoU tersebut akan menyumbang kepada proses pemulihan ekonomi dan mengembalikan kesejahteraan hidup rakyat yang terjejas.

Malangnya, usaha murni itu dipandang serong oleh Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Ahmad Zahid Hamidi yang menimbulkan keraguan terhadap MoU Transformasi dan Kestabilan Politik.

Dalam ucapan dasarnya yang disampaikan pada Perhimpunan Agong UMNO 2021 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur hari ini, beliau mendakwa, pihak lawan mempunyai ‘muslihat tertentu’.

“Dalam legenda Helen of Troy, seorang wanita telah menghancurkan sebuah negara daripada dalam. Kita seharusnya sedar bahawa lawan-lawan kita itu tidak pernah berhenti daripada berusaha untuk menghancurkan kita.

“Apabila mereka bersetuju untuk menandatangani Memorandum Persefahaman, ia bererti mereka ada muslihat tertentu. Saya percaya, mereka menerima kita, kerana mereka tahu itulah cara mereka boleh membunuh kita.

“They never love us! Bacalah perlembagaan setiap parti lawan kita. Sedarlah! You are sleeping with your enemies. Mereka menyimpan belati dalam selimut kita. Apakah kita mahu menyambung MOU itu lagi?” katanya.

Mungkin Ahmad Zahid terlupa bahawa UMNO yang sebenarnya telah mengkhianati MoU Transformasi dan Kestabilan Politik apabila mencetuskan Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka dan Johor tanpa alasan yang kukuh.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Melaka dan Johor tetap dibubarkan walaupun wakil-wakil rakyat dari Bersatu dan PAS telah memberi jaminan tidak akan menarik sokongan terhadap kerajaan negeri yang diketuai oleh pemimpin UMNO.

Situasi sama juga dijangka berulang di peringkat kerajaan Persekutuan apabila pemimpin-pemimpin tertinggi UMNO termasuk Ahmad Zahid sendiri mendesak agar Parlimen dibubarkan lebih awal dalam keadaan pembangkang masih menghormati MoU berkenaan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here