PERSATUAN Sahabat Orang Kelainan Upaya (OKU) Perak hari ini membuat laporan polis terhadap pemilik akaun Facebook Wan Nor Baizura atau lebih dikenali sebagai ‘Kak Long 7E’ yang didakwa telah menghina golongan itu.

Timbalan Presidennya, Muhamad Firdaus Ibrahim berkata, laporan dibuat di Balai Polis Sungai Senam di Ipoh pada 5.20 petang tadi bagi menggesa pihak berkuasa mengambil tindakan sewajarnya terhadap wanita itu.

“Tindakan ini (laporan) dibuat untuk memberi pengajaran bukan sahaja kepada beliau (Kak Long 7E) tetapi rakyat Malaysia, jadi kami harap masyarakat lebih sensitif dan hormat kepada golongan OKU.

“Perbuatan mempersendakan dan menghina OKU bukan sesuatu yang boleh dijadikan permainan…kami ada perasaan, jadi ia perlu dihentikan,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan itu.

Muhamad Firdaus berkata, pihaknya berharap pihak berkuasa mengambil tindakan sekurang-kurangnya mengarahkan Kak Long 7E melakukan kerja amal sebagai pengajaran kepada dirinya dan orang lain.

Beliau berkata, persatuan itu yang memiliki 150 ahli juga mendesak Kak Long 7E mengakui kesilapannya kerana walaupun telah membuat permohonan maaf, tiada pengakuan bahawa beliau sengaja mempersendakan OKU.

Wanita itu didakwa menghina dan memperlekeh golongan OKU apabila dengan sengaja memuat naik video yang mengajuk mimik muka serta gaya berjalan golongan berkenaan menerusi laman sosial baru-baru ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh ACP Yahaya Hassan ketika dihubungi Bernama mengesahkan menerima laporan itu. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here