YANG Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Azhar Azizan Harun menegur sikap Ahli Parlimen yang cuba ‘berpolitik’ semasa persidangan Dewan Rakyat termasuk berkempen untuk Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Teguran itu diberikan selepas Akmal Nasrullah Mohd Nasir (PH-Johor Bahru) membangkitkan mengenai peruntukan PRN Johor sebanyak RM150 juta yang katanya lebih baik digunakan untuk membantu penternak ayam untuk menstabilkan harga ayam.

“Saya ingin menyeru kepada Yang Berhormat semua kalau boleh kurangkan sikit politik di dalam Dewan, kita tumpukan isu rakyat, maksud saya janganlah berkempen (pilihan raya) di Dewan Rakyat,” kata Azhar dalam sidang Dewan Rakyat, hari ini.

Akmal Nasrullah menyatakan perkara itu ketika membangkitkan soalan tambahan mengenai harga ayam kepada Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid ketika sesi soal jawab.

“Isu ayam yang timbalan menteri sebut tadi, puncanya kerana kos, sekarang ini kerajaan bagi subsidi 60 sen untuk stabilkan harga ayam, setujukah timbalan menteri daripada kita belanja RM150 juta untuk PRN Johor lebih baik bantu stabilkan harga sebab rakyat tengah susah sekarang ini, bukan stabilkan politik.

“Rakyat Johor hendak tahu, kenapa mereka perlu masuk (terlibat) dalam PRN sedangkan harga barang sedang naik,” katanya.

Semalam, beberapa Ahli Parlimen juga didapati menyentuh mengenai PRN Johor di Dewan termasuk Datuk Seri Azalina Othman Said (BN-Pengerang) ketika menutup perbahasan Titah Diraja.

“Sebelum saya duduk, saya nak sebut di sini Pengerang Jaga Pengerang, Johor Jaga Johor, insya-Allah N38 dan N39 dimenangi oleh Barisan Nasional,” kata Azalina. – BERNAMA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here