Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SISTEM penggiliran kehadiran murid di sekolah rendah akan dihentikan mengikut keadaan semasa ketika negara beralih fasa endemik.

Menteri Kanan Pendidikan, Senator Datuk Dr. Mohd. Radzi Md. Jidin berkata, sistem itu tidak akan dihentikan sehingga kadar vaksinasi dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan Kanak-kanak (PICKids) mencapai 100 peratus.

Beliau menjelaskan, dalam konteks tersebut, KPM kita melihat peratusan vaksinasi murid sekolah rendah sebagai rujukan kerana tidak tahu bila akan mampu mencapai kadar 100 peratus.

“Jika peratusan vaksinasi tidak meningkat jadi sampai bila kita hendak gilirkan anak-anak?

“Adakah kita tidak akan buka sekolah sepenuhnya? Jadi, kita tidak memutuskan (melihat) kepada nisbah atau peratusan vaksinasi tetapi kita akan melihat kepada keadaan semasa dan berbincang dengan Kementerian Kesihatan (KKM),” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar selepas Sesi Penerangan Akujanji Perikatan Nasional (PN) bagi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor di Hotel Renaissance Johor Bahru
hari ini.

Dr. Mohd. Radzi mengulas sama ada pihak kementerian akan meletakkan satu sasaran pengambilan vaksinasi dalam program PICKids untuk menghentikan sistem penggiliran sekolah rendah.

Kelmarin, beliau dilaporkan berkata, sekolah rendah yang mempunyai jumlah enrolmen melebihi 600 murid perlu mengadakan pembelajaran bersemuka secara penggiliran bagi murid Tahun Tiga hingga Tahun Lima pada Penggal 1 Sesi Persekolahan 2022/2023, tidak lama lagi.

Mengulas lanjut, Dr Mohd Radzi berkata, apa yang penting apabila sampai masa yang sesuai KPM akan kembalikan murid sekolah rendah termasuk sekolah yang muridnya melebihi 600 orang tanpa sistem penggiliran.

“Kita akan pastikan anak-anak ini dapat hadir ke sekolah tanpa penggiliran dalam mana negara sedang berpindah ke fasa endemik,’ katanya.

Menurutnya, ketika ini data KKM merekodkan 32.3 peratus kanak-kanak berusia lima hingga 11 tahun mengambil vaksinasi berbanding pelajar sekolah menengah yang mencapai lebih 50 peratus.

Katanya, kadar vaksinasi sekolah masih rendah berbanding sekolah menengah dan untuk itu, KPM sentiasa bekerjasama rapat dengan KKM supaya dapat membantu dalam memudah cara proses vaksinasi mereka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here