DR MASZLEE Malik sebelum ini pernah disebut-sebut sebagai calon Menteri Besar Johor sekiranya rejim Pakatan Harapan (PH) menang Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Setakat ini, perkara itu hanya kekal sebagai spekulasi sahaja memandangkan PH masih belum berani menamakan calon Menteri Besar mereka.

Lebih menggelikan hati, orang ramai di kawasan Parlimen Simpang Renggam yang diwakili Maszlee menganggap desas-desus berhubung pencalonannya sebagai Menteri Besar Johor sebagai satu jenaka.

Memetik laporan MalaysiaNow, seorang pengundi di Simpang Renggam ketawa apabila mendengar khabar angin itu.

“Apa yang dia buat selama beberapa tahun ni?” soal lelaki yang hanya dikenali sebagai Firdaus itu.

Maszlee yang bertanding atas tiket PKR di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Layang-layang sebelum ini pernah menafikan khabar angin tentang pencalonan beliau sebagai Menteri Besar dari PH.

Beliau akan bersaing untuk merebut kerusi DUN tersebut dengan tiga lagi calon lain iaitu K Alagathiran (PN), Abdul Mutalib Abd Rahim (BN) dan Ahmad Syafiq Othaman (Pejuang).

Sekiranya Maszlee kalah pada PRN Johor, ia dijangka menjadi titik permulaan bagi pengakhiran dalam kerjaya politiknya.

Sebaik sahaja rejim PH tumbang selepas 22 bulan berkuasa, Maszlee meninggalkan Bersatu dan pada mulanya dilaporkan berkemungkinan besar menyertai Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Walau bagaimanapun, beliau kemudian berubah fikiran dan tidak jadi pula menyertai Pejuang.

Kira-kira tiga bulan sebelum PRN Johor diumumkan, Maszlee menyertai PKR yang kini semakin berantakan di bawah pimpinan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Melihat kepada prestasi buruknya ketika menjadi Menteri Pendidikan dahulu, pemerhati politik berpandangan, Maszlee bernasib baik sekiranya tidak hilang deposit pada PRN Johor.

Boleh dikatakan tidak banyak penambahbaikan dilakukan beliau ketika menerajui Kementerian Pendidikan dahulu dan Maszlee lebih terkenal dengan julukan ‘menteri kasut hitam’.

Beliau juga dijangka tidak dapat mengekalkan kerusi Parlimen Simpang Renggam sekiranya dicalonkan semula untuk mempertahankan kerusi itu pada Pilihan Raya Umum Ke-15 ({PRU-15).

Mungkin lebih baik Maszlee kembali ke pekerjaan asalnya sebagai pensyarah. Lebih sesuai dengan perwatakannya yang ‘pandai cakap sahaja tetapi tak reti buat kerja’.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here