PEMUDA Perikatan Nasional (PN) melancarkan kempen ‘Jom Balik Mengundi’ dalam usaha menggalakkan pemuda berumur 18 tahun ke atas untuk balik mengundi.

Kempen unik berjalan kaki mulai 5 hingga 9 Mac itu diharapkan dapat meniupkan semangat para pemuda untuk PRN kali ini.

Timbalan Ketua Pemuda PN, Wong Chia Zhen berkata, kempen berjalan kaki itu bukan sekadar satu gimik mulut atau omongan kosong sahaja.

Menurut beliau, Jom Balik Mengundi merupakan satu kempen yang simbolik dengan melibatkan acara berjalan kaki sejauh 200 kilometer dari Ibu Pejabat Gerakan di Cheras sehingga ke Pagoh, Johor.

“Pemuda PN terutamanya ahli-ahli dari Pemuda GERAKAN akan turut serta dalam pergerakan ini dengan azam semoga ianya dapat menghantar satu mesej tentang kepentingan balik mengundi kepada anak muda,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Chia Zhen turut berkata, PRN Melaka dan Sarawak yang berlangsung baru-baru ini menunjukkan angka tidak melebihi 65.85 peratus dan 60.67 peratus keluar mengundi.

Beliau memberitahu, semasa PRN Melaka, dengan hanya memenangi jumlah peratusan mengundi sebanyak 37 peratus ia sudah mencukupi untuk Barisan Nasional (BN) menguasai dua pertiga kerusi DUN.

Kata Chia Zhen, situasi ini jauh berbeza kalau dibandingkan dengan PRU-14 di mana peratusan keluar mengundi lebih tinggi iaitu sebanyak 82.32 peratus,” jelasnya

“Jom anak muda, Jom balik mengundi. Pergerakan ini bukan sahaja sebuah aktiviti biasa, tetapi ianya digarap untuk menampilkan kepentingan balik mengundi dan seterusnya melaksanakan tanggungjawab sebagai seorang rakyat Malaysia. Setiap undi adalah penting untuk menjamin masa depan negara”.

“Ramai anak muda bersikap dingin dan tidak berminat dengan politik negara. Rata rata mengatakan ia tidak penting. Akan tetapi sekiranya semua pemuda yang layak mengundi keluar untuk mengundi, impak ini adalah cukup besar untuk mempengaruhi keputusan PRN Johor nanti.

“Pada saat yang genting ini, kita perlu berganding bahu. Pemuda PN akan memberi khidmat yang terbaik untuk kemakmuran dan kesejahteraan rakyat Malaysia,” jelasnya.

Beliau menambah, ramai anak muda berpendirian bahawa semua parti politik adalah sama, tidak turun mengundi pun tidak memberikan sebarang kesan.

Jelasnya, pemikiran sedemikian adalah sangat berbahaya, kerana tatkala semua rakyat berfikiran begitu, negara akan dipimpin oleh parti politik yang tidak mampu untuk mentadbir negara seterusnya menjejaskan dasar sosial dan ekonomi negara.

Chia Zhen memberitahu, pihak beliau telah menjemput parti-parti politik yang lain termasuk daripada BN, Pakatan Harapan (PH), Muda, Warisan dan Parti Bangsa Malaysia.

“Selain daripada parti politik, NGO-NGO yang turut dijemput termasuk UNDI18 dan Bersih. Hal ini kerana, usaha menggalakkan pemuda keluar mengundi tidak patut dibuat berdasarkan latar belakang politik sahaja.

“Selagi anda bersetuju dengan kami maka kedatangan anda adalah amat dialu alukan untuk menyertai kempen ini,” ujarnya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here