*Ketika Najib berdegar-degar burukkan Muhyiddin

SERONOK sungguh Najib Razak pertikai kemampuan  Muhyiddin Yassin untuk dilantik sebagai Penasihat Ekonomi Johor jika PN menang dengan alasan Ahli Parlimen Pagoh itu menunjukkan rekod tidak baik dan gagal menguruskan negara sebagai PM.

Najib yang didapati bersalah atas kesemua tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM 42 juta milik SRC oleh dua buah mahkamah dan empat orang hakim berkata, sewaktu jadi PM , Muhyiddin gagal pulihkan ekonomi rakyat akibat Covid-19 apabila buat PKP paling lama.

Inilah jugak hujah Najib sepanjang Muhyiddin jadi PM sehinggakan apa sahaja Muhyiddin buat bersama Kabinet yang turut dianggotai oleh ahli-ahli Parlimen UMNO dilihat buruk dan gagal.

Najib tak nak pula cakap pasal pakej rangsangan ekonomi yang beratus bilion dilaksanakan oleh Kerajaan PN untuk pulihkan ekonomi dan kurangkan beban rakyat. Sebenarnya kalau nak harap Najib puji Muhyiddin ‘sampai kiamatpun’ kita tak kan dengar.

TT yakin kalau Muhyiddin buat macam manapun termasuklah laksanakan apa sahaja yang Najib cakap, Najib tak kan duduk diam! Muhyiddin tetap akan diserang disebabkan dendam politik!

Betul lah Muhyiddin jadi PM dalam tempoh singkat tetapi siapa yang bertanggungjawab menyebabkan Muhyiddin terpaksa letak jawatan? Dan adakah dalam tempoh itu ada apa-apa kes salah guna kuasa dan rasuah dilakukan oleh Muhyiddin sehingga beliau terpaksa berundur?

Najib pernah menjadi PM dan beliau tahu macam mana sesuatu keputusan dibuat apatah lagi dalam isu besar seperti Covid-19, tetapi Najib saja-saja buat tak tahu seperti mana beliau tidak rasa malu ke sana ke sini biarpun sudah didapati bersalah dalam kes SRC International.

TT tak mahu ulas panjang apa Najib dok memekak pasal bagaimana Kerajaan PN menangani Covid sebab cakap macam manapun Najib tetap tak kan terima seperti mana sampai ke sudah dok kata beliau tak tahu pasal wang RM42 juta dalam akaun beliau.

Sebenarnya Najib takut, kalau rakyat Johor betul-betul beri peluang kepada PN menerajui kerajaan negeri dan Muhyiddin menjadi Penasihat ekonomi maka pecahlah tembelang Najib selama ini bahawa Muhyiddin dan Kerajaan PN gagal.

Kalau Kerajaan PN gagal dan kalau Pelan Pemulihan Negara (PPN) tak berjaya…Najib pun tak dapat tengok cucu kat Singapura sambil bermain golf dengan hartawan. Najib nikmati itu semua hasil usaha Muhyiddin yang buat Program Imunisasi Covid Kebangsaan (PICK) dan PKP yang Najib dok ‘meroyan’ kata ‘separuh masak’.

TT nak ingatkan Najib, kalau bercakap soal rekod PM, sekurang-kurangnya negara sudah pun merasai hasil usaha Muhyiddin melalui PPN. Sebab itulah Kerajaan yang PMnya dari UMNO sekarang teruskan pelan itu.

Muhyiddin pula dilantik Pengerusi MPN. Kerajaan tahu Muhyiddin boleh buat sebab Muhyiddin tak perlu habiskan masa di mahkamah dan tahu bagaimana Muhyiddin menguruskan negara ketika pandemik Covid-19.

Ketika Najib berdegar-degar burukkan Muhyiddin, dunia sedang tekun mengikuti keterangan bekas Eksekutif Goldman Sachs, Tim Leissner dalam  prosiding berkaitan 1MDB di Amerika Syarikat (AS). Macam-macam Leissner dedahkan termasuk nama Najib pun disebut.

Tak fasal-fasal Malaysia malu kerana skandal 1MDB yang dianggap antara skandal kewangan yang menggemparkan dunia. Siapa buat 1MDB? Siapa yang tubuhkan 1MDB? Siapa kawan Jo Lho? TT tak nak sebut sebab satu dunia dah tahu, lagipun kalau sebut… ‘malu apa boss kau’.

Cuma TT nak kata kat Najib, ‘’can I advise you something’’? -jangan jadi ayam jantan berkokok kuat tapi ekor bergelumang dengan najis!

  • Puad layak jadi MB kalau BN menang…

Siapa yang tak kenal Puad Zarkashi…beliau dianggap banyak orang ‘pembela tegar’ kepada Najib Razak dan Ahmad Zahid Hamidi. Jika ada mana-mana pihak khususnya Muhyiddin Yassin bercakap soal kedua-dua pemimpin itu Puad paling ke depan ‘menyerang balik’.

Baguslah sebab ada semangat pertahan ‘boss kau’ macam tu. Dalam PRN Johor 12 Mac ini, Puad dipilih jadi calon BN di DUN Rengit walaupun pernah kalah dalam PRU-13 bagi kerusi Parlimen Batu Pahat dan tak dicalonkan dalam PRU-14. Khabarnya masa tu Puad kecewa sangat dan semalam kekecewaan itu sudah ‘ditebus’.

DUN Rengit ni kata orang kawasan selamat untuk BN, PRU-14 walaupun majoriti kurang sikit tetapi calon BN tetap menang di situ. Jadi TT percaya Puad akan menang walaupun khabarnya ramai pemimpin dan ahli UMNO terkejut beliau jadi calon.

Tetapi itu rezeki Puad. Walaupun BN dah umum Hasni Mohamad jadi MB, tapi tak mustahil ia boleh berubah. Dari segi pengalaman rasanya  Puad  layak dilantik sebagai MB atau paling tidakpun Exco Kanan dalam pentadbiran kerajaan negeri.

Puad ada pengalaman jauh lebih hebat daripada Hasni. Hasni hanya pernah jadi exco sebelum jadi MB.

Ramai kata  Hasni belum teruji sebagai MB  tetapi Puad sudah melalui banyak ujian, selain jawatan terakhir beliau sebagai Ketua Pengarah JASA yang hampir tiap malam keluar kat TV3 ‘belasah’ Dr.Mahathir Mohamad semasa kehangatan kempen PRU1-4, Puad pernah jadi Ahli Parlimen Batu Pahat, jadi Timbalan Menteri, Puah juga pernah jadi Senator. Maknanya Puad ada pengalaman dalam dua Dewan iaitu Dewan Rakyat dan Dewan Negara serta berada dalam Kabinet. Hasni hanya pernah jadi Ahli Parlimen saja.

Jadi kalau beliau menang di Rengit, Puad akan jadi ADUN pulak.

Wah! menarik rekod Puad, jadi kalau Puad jadi MB pun ok jugak kan? Kalau tak boleh jadi MB pun, Puad mesti dilantik jadi Exco kanan,  boleh bimbing Hasni yang baru setahun jagung jadi  MB.

TT percaya Puad boleh main peranan penting dalam pentadbiran kerajaan negeri, mungkin sebagai ‘master mind’, Hasni ikut sahaja nanti apa Puad cakap, lagipun nama Puad lebih orang kenal berbanding Hasni, jadi TT nak pesan kalau BN menang, Hasni jangan lupa lantik Puad tau.

  • Tebuan Tanah (TT) berpengalaman lebih 30 tahun dalam dunia kewartawanan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here