Oleh ABU UBAIDILLAH RAHMAN

SEORANG pengawal keselamatan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) dihadapkan ke di Mahkamah Sesyen Johor Bahru hari ini atas dua tuduhan memperdayakan seorang lelaki untuk memberi RM5,500 bagi membantu membebaskan tunangnya dari sebuah pusat pemulihan dadah.

Tertuduh, Maslan Atan, 59, mengaku tidak bersalah atas keuda-dua tuduhan itu selepas pertuduhan dibacakan dihadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Datuk Ahmad Kamal Ariffin Ismail.

Bagi pertuduhan pertama, Maslan Atan, 59, didakwa melakukan kesalahan itu pada pukul 11.10 malam 12 Oktober 2018 di mesin juruwang automatik (ATM) Maybank di Stesen Petron, Pasir Gudang East (F1) Lot 110911, Kilometer (KM) 29 Lebuhraya Pasir Gudang di sini.

Dia didakwa menipu Muhammad Azam Mat Hassan, 28, untuk menghantar wang sebanyak RM500 menerusi akaun bank miliknya.

Ia bertujuan membantu membebaskan, Izzairen Sasli, 25, daripada Pusat Pemulihan Penagihan Narkotik (PUSPEN) Bachok, Kelantan.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa menipu Muhammad Azam untuk menghantar wang tunai RM5,000 bagi tujuan sama pada pukul 10 pagi, 18 Disember 2018 di Kafe Bangunan Kompleks Kementerian Dalam Negeri (KDN) Setia Tropika, Johor Bahru.

Bagi kedua-dua pertuduhan, tertuduh yang bertugas di AADK Kota Tinggi didakwa mengikut Seksyen 417 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Pendakwaan kes dikendalikan oleh Timbalan Pendakwa Raya Ikhwan Ihsan Jalaluddin, manakala tertuduh diwakili Mohd. Salleh Tugimin.

Ahmad Kamal membenarkan suspek diikat jamin RM5,000 dengan seorang penjamin.

Terdahulu, Ikhwan mencadangkan mahkamah menetapkan jaminan sebanyak RM20,000 terhadap tertuduh.

Mohd. Salleh kemudiannya memohon jaminan dikurangkan berikutan Maslan masih menyara isteri dan seorang anak berusia 21 tahun serta memiliki komplikasi kesihatan termasuk darah tinggi.

Ahmad Kamal menetapkan 24 Mac depan sebagai tarikh sebutan semula kes serta serahan dokumen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here