SAKSI  utama perbicaraan rasuah bekas jurubank Goldman Sachs Group Inc, Roger Ng memberi keterangan bahawa bekas Pengerusi Goldman Lloyd Blankfein pada 2009 bertemu dengan Perdana Menteri ketika itu, Najib Razak dan pertemuan itu diadakan dengan agenda.

Sebagai balasan untuk perniagaan yang memberi keuntungan, Goldman akan mendapatkan pekerjaan kepada tiga anak Najib di bank itu, kata bekas Pengerusi Asia Tenggara Tim Leissner kepada juri dalam keterangan hari kedua pada Selasa mengenai skim 1MDB, lapor FMT.

Dalam laporan yang dipetik daripada Bloogberg itu Leissner, 52, dengan panjang lebar menggambarkan bagaimana kakitangan bawahannya dan sekumpulan rakan kongsi Goldman melakukan penyelewengan wang 1MDB.

Dia telah mengaku bersalah atas pengubahan wang haram dan memberi rasuah pegawai asing. Ng, bekas ketua perbankan pelaburan di Malaysia, didakwa bersubahat dengannya untuk pengubahan wang haram dan melanggar undang-undang anti-rasuah Amerika Syarikat (AS).

Ng adalah satu-satunya bekas kakitangan bank Goldman yang dibicarakan dalam skandal itu.

Leissner memberi keterangan bahawa Ng memberitahunya Najib telah pergi ke New York untuk melawat anak-anaknya di AS untuk cuti Kesyukuran dan bahawa ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho, atau Jho Low, merasakan ia satu peluang yang baik untuk Blankfein dan Najib bertemu dan mempromosikan urus niaga bon.

Selepas bertemu dengan Low, Ng berkata Najib mahu mendapatkan pekerjaan anak-anaknya di Goldman, Leissner memberitahu juri di mahkamah persekutuan di Brooklyn, New York.

Ng, yang telah mengembara ke New York untuk bertemu dengan bos Goldmannya, memberitahu Leissner dia telah bertemu sendiri dengan anak-anak Najib, menurut Leissner.

“Baru sahaja bertemu tiga anak PM di apartmennya, saya bersama Jho di apartmennya,” Leissner membacakan kepada juri daripada e-mel. Dia berkata Ng menambah: “Bertemu dengannya lagi esok dan akan berusaha mendapatkan tiga anaknya untuk menyertai Goldman Sachs.”

Leissner tidak menyatakan keraguan tetapi sebaliknya dengan penuh semangat menjawab: “Bunyinya bagus, mari kita sertakan mereka.”

Akhirnya, Leissner memberi keterangan, dia membantu mendapatkan anak perempuan Najib pekerjaan di TPG.

Sementara itu, Najib menafikan dakwaan tiga anaknya dijamin pekerjaan dengan bank pelaburan multinasional Amerika Syarikat, Goldman Sachs.

Beliau berkata, keterangan bekas eksekutif Goldman Sachs, Tim Leissner semalam dan laporan media seperti mahu menggambarkan percubaan mereka untuk menyogok beliau.

“Walaupun tajuk berita media-media tempatan memberi bayangan bahawa saya disogok oleh Goldman Sachs yang tawarkan kepada anak-anak saya bekerja di bank tersebut, apa yang diterangkan oleh saksi, bekas eksekutif Tim Leissner ialah percubaan mereka untuk menyogok saya.

“Namun ini tidak berlaku dan tiada seorang pun anak saya pernah ditawarkan pekerjaan di Goldman Sachs dan tidak pernah bekerja di bank Amerika Syarikat itu,” katanya di Facebook.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here