TINDAKAN Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) enggan menerima kerusi yang ditawarkan Parti Keadilan Rakyat (PKR) akan menjadi beban kepada Pakatan Harapan (PH).

Ketua Penerangan Angkata Muda Keadilan (AMK), Aizuddin Ariffin berkata, sikap ditunjukkan Muda itu sama sekali berbeza kalau dibandingkan dengan rundingan parti itu bersama Parti Amanah Negara (Amanah) dan DAP sebelum ini.

“Muda bersifat selektif dengan menolak kesemua kerusi ditawarkan PKR yang dikategorikan bukan kerusi ’empuk’ dan kerusi luar bandar di mana majoriti besar pengundi adalah dalam kalangan orang Melayu.

“Saya juga sempat meneliti kenyataan media yang dikeluarkan parti orang muda ini bertarikh 18 Februari 2022. Respons kepada kenyataan yang disiar, saya membayangkan Muda akan menjadi beban PH.

“Sikap angkuh, ‘play victim’, gelojoh dan pandai mengugut hanya akan menjauhkan rakyat marhaen daripada menyokong PH,” katanya memetik laporan Astro Awani, hari ini.

Setakat ini Muda sudah berjaya meletakkan calon mereka enam kerusi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor, hasil rundingan dengan DAP dan Amanah, iaitu di Tenang, Bukit Kepong, Parit Raja, Machap, Puteri Wangsa dan Bukit Permai.

Media sebelum ini melaporkan, Muda turut mengintai tiga lagi kerusi PKR iaitu Larkin, Kempas dan Bukit Gambir namun ditawarkan kerusi yang menjadi kubu kuat UMNO iaitu Tanjung Surat, Sri Medan, dan Semarang.

Dalam siri pengumuman calon PKR beberapa hari lalu, Presidennya, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengumumkan nama bagi tiga kerusi yang diintai Muda itu sekali gus memberi bayangan rundingan mereka tidak berhasil.

Syed Saddiq pada 18 Februari berkata, sekiranya pertindihan kerusi antara Muda, dan PKR tidak dapat dielakkan, parti itu akan menyerahkan keputusan di tangan rakyat Johor.

Mengulas lanjut, Aizuddin berkata, PH bersama-sama Muda sepatutnya sudah mula mengorak langkah dengan mengetengahkan isu rakyat di bawah yang perlu diangkat.

“Saya khuatir, polemik yang dimainkan Muda ini akan berterusan iaitu dengan sengaja mencipta persepsi atau naratif negatif agar rakyat terus menolak PH.

“Jika saudara (Syed Saddiq) turun ke bawah dan mendengar pandangan rakyat kebanyakan, rata-rata akan menyebut ‘UMNO BN atau PN bukannya kuat sangat, tapi persepakatan pembangkang yang tidak kuat’.

“Persepsi ini yang menghakis keyakinan rakyat kepada pembangkang. Usah dibiarkan berlarutan atau kita sudah bersedia menerima Muda yang sebenarnya menjadi liabiliti kepada PH,” katanya.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here