ANGKATAN Muda Keadilan (AMK) Pulau Pinang menasihatkan Presiden Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda), Syed Saddiq Syed Abdul Rahman supaya tidak ‘melampaui batas’ dalam mengeluarkan sebarang kenyataan khususnya ketika blok pembangkang sedang menyusun strategi menghadapi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Ketuanya, Fahmi Zainol berkata, adalah lebih baik sekiranya Ahli Parlimen Muar itu ketika ini lebih memfokuskan kepada usaha untuk menentang ‘lawan’, bukannya ‘kawan’.

Ujar beliau, kenyataan seperti tidak dapat mengelakkan pertembungan antara Muda dengan PKR dalam PRN Johor tidak boleh diterima kerana kerjasama antara blok pembangkang lain telah dipersetujui lebih awal untuk mengelak berlakunya pertembungan sesama sendiri.

Malah ujarnya, parti Muda sendiri disifatkan ‘menumpang’ dan tidak ada dalam blok rasmi Pakatan Harapan (PH).

“Oleh itu, mengeluarkan kenyataan seperti ini seolah-olah sengaja ‘membakar api dalam selimut’.

“Siapa lawan sebenar mereka? Adakah Keadilan (PKR) atau Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN)? Mengapa Syed Saddiq sengaja ‘menyemarakkan api’ dalam khemah blok Pakatan Harapan (PH)? Adakah ini misi utama beliau?” katanya dalam kenyataan hari ini.

Syed Saddiq dalam kenyataannya sebelum ini dilaporkan mendakwa, rundingan kerjasama politik antara Muda dan PKR dalam PRN Johor gagal mencapai kata sepakat disebabkan PKR telah mengumumkan calon di kesemua 20 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang diserahkan kepada parti itu oleh PH.

Jelas Fahmi, sebagai sebuah parti yang baru sahaja ditubuhkan kira-kira empat bulan lalu, kemampuan parti Muda belum benar-benar teruji.

Jelasnya, tiga kerusi telah ditawarkan kepada parti Muda hasil perbincangan pemimpin PH iaitu Senggarang; Sri Medan dan Tanjung Surat, namun tawaran tersebut didakwa ditolak mentah-mentah.

Sehubungan itu katanya, jika Syed Saddiq benar-benar ingin menyatukan blok pembangkang, beliau akan berlapang dada dan menerima kerusi yang ditawarkan oleh PKR, bukannya bersifat tamak.

“Isunya ialah bukan parti mana yang punya banyak kerusi dalam blok pembangkang, tetapi apa motif sebenar Muda yang dilihat sengaja melaga-lagakan parti pembangkang,” ujarnya.

Tambah Fahmi, bertanding dalam pilihan raya bukanlah semata-mata bertujuan untuk menunjukkan parti mana paling kuat, tetapi untuk menyelamatkan rakyat daripada ditindas oleh pemerintah yang zalim dan korup.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here