Oleh RIZQI ZABIDI

TERMAKAN baja atau racun tumbuhan disyaki menjadi punca kematian gajah betina yang ditemui di tepi jalan di tepi Jalan Empangan Pedu, berdekatan Kampung Pinang, Pedu, Padang Terap pagi semalam.

Pengarah Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan) Kedah, Jamalul Nasir Ibrahim berkata, pihaknya mengesyaki perkara itu selepas terdapat satu kes anak gajah turut ditemui mati akibat termakan baja tumbuh-tumbuhan di kawasan itu pada tahun lalu.

“Bagaimanapun sampel gajah berusia 20 tahun itu sudah diambil oleh pegawai bahagian forensik Perhilitan dan dibawa ke makmal di Kuala Lumpur untuk siasatan lanjut.

“Untuk mengetahui punca sebenar kematian mamalia ini akan mengambil sedikit masa. Kita mengesyaki punca haiwan liar itu mati akibat termakan baja atau racun tumbuhan yang terdapat di kawasan itu,” katanya ketika dihubungi Warta Rakyat.

Justeru, Jamalul Nasir menasihatkan agar petani yang mengusahakan tanaman di kawasan itu menyimpan baja atau racun tumbuhan di tempat yang selamat daripada haiwan.

“Kalau boleh simpan lah baja dan racun di tempat yang tidak boleh diselongkar haiwan, ini kerana Hutan Pedu merupakan kawasan habitat gajah dan sudah pasti haiwan itu akan berkeliaran di kawasan berdekatan.

“Saya difahamkan ada petani yang menyimpan racun atau baja hanya di bawah pokok sahaja, ia akan memberi risiko kepada gajah yang berkeliaran termakan bahan itu,” katanya.

Gajah dianggarkan seberat dua tan itu sudah ditanam di satu lokasi berdekatan menggunakan jentolak kira-kira pukul 8.30 malam tadi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here