Oleh RIZQI ZABIDI

PERSIAPAN Pas untuk menghadapi Pilihanraya Negeri (PRN) Johor pada Mac depan tidak terjejas dengan
isu pengguguran Ahli Parlimen Kuala Nerus, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali sebagai Setiausaha Majlis Syura Ulama Pas.

Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Datuk Awang Hashim berkata, ini kerana parti itu sudah melakukan persiapan awal terutama membabitkan strategi yang akan digunakan untuk PRN tersebut.

“Pengguguran itu tidak memberi kesan apa apa dan apabila masuk PRN, PRU atau PRK, semua parti yang mahu masuk, sudah tentu kita bersedia, dengan strategi. Tapi apabila kita maklum mengenai strategi, kita buat ini, buat itu, itu bukan strategi, itu sudah tragedi. Sudah tentu juga kita ada calon dari parti Pas tapi berapa jumlah calon kita tak akan dedahkan,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui selepas Majlis Penganugerahan Sijil Program EmpowerNCER di Dewan Cenderawasih, di Pendang, hari ini.

Terdahulu, Khairuddin digugurkan daripada jawatan Setiausaha Majlis Syura Ulama Pas berkuat kuasa kelmarin selepas tidak sampai sebulan digugurkan daripada Ahli Jawatankuasa (AJK) PAS Pusat.

Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata, perkara itu telah diputuskan dalam mesyuarat Pas Pusat pada Rabu lalu berikutan masalah disiplin.

Abdul Hadi juga turut menjelaskan bahawa PAS sudah mempunyai anggaran kerusi yang akan ditandingi menerusi Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor pada 12 Mac nanti.

Pihaknya bagaimanapun akan mendapatkan perincian lanjut daripada Pas Johor sebelum penilaian dilakukan.

Sementara itu, Awang yang juga Timbalan Menteri Sumber Manusia, berkata, kerajaan mengambil serius untuk menangani amalan buruh paksa di negara ini walaupun kes itu terpencil.

Katanya, ia bagi memastikan pematuhan terhadap undang-undang buruh dapat dipertingkatkan dalam setiap sektor.

Beliau berkata, pindaan Akta Kerja 1955 yang akan dibaca kali kedua di Parlimen pada bulan depan pula membuktikan komitmen kerajaan yang mahu undang-undang buruh diperkasa

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here