Ia  tidak seperti filem “Snakes on a Plane” tetapi penumpang dalam penerbangan AirAsia mungkin mengalami ketakutan serupa selepas seekor ular dilihat berada dalam kabin pesawatnya kelmarin.

Insiden berlaku dalam penerbangan ke Tawau dari Kuala Lumpur dan menyebabkan juruterbang terpaksa membuat keputusan melencongkan pesawat ke Kuching.

Portal FMT melaporkan, video menunjukkan bayangan seekor ular dalam kabin pesawat itu tular di media sosial sejak pagi tadi.

Ketua Pegawai Keselamatan AirAsia, Liong Tien Ling dalam kenyataan hari ini mengesahkan kejadian itu dan memaklumkan tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

Liong berkata, sebaik sahaja juruterbang dimaklumkan mengenai kejadian itu, dia membuat keputusan melencongkan pesawat ke Kuching sebagai langkah berjaga-jaga bagi menangkap ular itu dan mengasap pesawat berkenaan.

“Kejadian ini sangat jarang berlaku dan boleh berlaku pada mana-mana pesawat dari semasa ke semasa Kapten mengambil tindakan sewajarnya dan penerbangan akan berlepas ke Tawau secepat mungkin. Keselamatan dan kesejahteraan penumpang dan kru kami sentiasa menjadi keutamaan,” katanya.

Difahamkan kakitangan darat AirAsia masih mencari ular itu dalam pesawat berkenaan di Kuching.

Warganet menggunakan media sosial untuk menyuarakan rasa kagum mereka sepanjang insiden itu. Nurhasyimah Balqis hairan bagaimana ular itu berjaya masuk ke dalam pesawat.

Emylia Lien Sundang turut terkejut. “Saya teringat filem ‘Snakes on a Plane’,” katanya, merujuk kepada filem Hollywood yang dibintangi Samuel L Jackson sebagai ejen persekutuan yang terperangkap dengan ratusan ular berbisa dalam penerbangan yang penuh dengan penumpang.

“Serius? Sangat menakutkan,” kata Siti Nur Fatihah.

Zawawi Xii pula menyindir insiden itu: “Tambang penerbangan dari KL ke Tawau mahal, jadi ular itu masuk ke dalam ruang penyimpanan berlampu.”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here